fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb87aaa67-4e1c-4741-9f51-ccfe631f33d6-1

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe wlać do garnka
  • Dodać daktyle
  • Gotować na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
  • Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
  • Szybko, od razu rozmieszać, żeby grudek nie było
  • Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała 
  • Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
  • Zostawiamy na 10 min. żeby zmniejszyła się temperatura
  • Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
  • Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
  • Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
  • Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
  • Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
  • Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste 
  • Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
  • Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
  • Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz
  • Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy ją odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
  • Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
  • Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte

Sos:

  • Wiśnie wrzucamy do garnka
  • Zalewamy winem
  • Dodajemy morele
  • Gotujemy na małym ogniu 15 min
  • Bierzemy blender i ostrożnie miksujemy wszystko na gładki sos

Rady dietetyka

Panna cotta to świetna propozycja na deser lub II śniadanie.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Naczynia, w których zastygła nam panna cotta można na 2-3 sek. zanurzyć w miseczce z gorącą wodą (zwłaszcza jeśli robicie w porcelanowych lub szklanych naczyniach). Wówczas delikatnie podważamy jakimś cienkim przedmiotem na około (końcem łyżki lub cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami żeby samo wyszło.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

(na ok. 3 małe porcje panna cotta)

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 3 świeże lub suszone daktyle (15 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • ¼ laski wanilii lub ¼ olejku waniliowego (ok. 0,5 g)
  • 10 g żelatyny spożywczej

 

Sos wiśniowy

  • 125 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 25 g suszonych moreli
  • 25 ml czerwonego, wytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Roladki z bakłażana i twarogu

Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….

WIĘCEJ >