Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Przygotowanie
- Mleko kokosowe wlać do garnka
- Dodać daktyle
- Gotować na małym ogniu 10 min
- W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
- Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
- Szybko, od razu rozmieszać, żeby grudek nie było
- Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała
- Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
- Zostawiamy na 10 min. żeby zmniejszyła się temperatura
- Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
- Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
- Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
- Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
- Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
- Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste
- Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
- Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
- Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz
- Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy ją odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
- Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
- Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte
Sos:
- Wiśnie wrzucamy do garnka
- Zalewamy winem
- Dodajemy morele
- Gotujemy na małym ogniu 15 min
- Bierzemy blender i ostrożnie miksujemy wszystko na gładki sos
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Naczynia, w których zastygła nam panna cotta można na 2-3 sek. zanurzyć w gorącej wodzie (zwłaszcza jeśli robimy w porcelanowych lub szklanych naczyniach). Wówczas delikatnie podważamy jakimś cienkim przedmiotem na około (końcem łyżki lub cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami żeby samo wyszło.
Autor
Lista składników
Panna cotta
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Woda (25 ml)
- Cytryna (20 g)
- Daktyl (15 g)
- Żelatyna w proszku (10 g)
- Wanilia – laska (0.5 g)
Sos wiśniowy
- Wiśnia mrożona (125 g)
- Wino czerwone wytrawne (25 ml)
- Morela suszona (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta drobiowa
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowa z serem
Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…
WIĘCEJ >Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…
WIĘCEJ >Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…
WIĘCEJ >