fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb87aaa67-4e1c-4741-9f51-ccfe631f33d6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe wlać do garnka
  • Dodać daktyle
  • Gotować na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
  • Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
  • Szybko, od razu rozmieszać, żeby grudek nie było
  • Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała 
  • Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
  • Zostawiamy na 10 min. żeby zmniejszyła się temperatura
  • Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
  • Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
  • Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
  • Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
  • Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
  • Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste 
  • Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
  • Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
  • Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz
  • Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy ją odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
  • Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
  • Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte

Sos:

  • Wiśnie wrzucamy do garnka
  • Zalewamy winem
  • Dodajemy morele
  • Gotujemy na małym ogniu 15 min
  • Bierzemy blender i ostrożnie miksujemy wszystko na gładki sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Naczynia, w których zastygła nam panna cotta można na 2-3 sek. zanurzyć w gorącej wodzie (zwłaszcza jeśli robimy w porcelanowych lub szklanych naczyniach). Wówczas delikatnie podważamy jakimś cienkim przedmiotem na około (końcem łyżki lub cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami żeby samo wyszło.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Panna cotta

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Woda (25 ml)
  • Cytryna (20 g)
  • Daktyl (15 g)
  • Żelatyna w proszku (10 g)
  • Wanilia – laska (0.5 g)

Sos wiśniowy

  • Wiśnia mrożona (125 g)
  • Wino czerwone wytrawne (25 ml)
  • Morela suszona (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Pucharki do deserów, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Paprykarz wegański

Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >