logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb87aaa67-4e1c-4741-9f51-ccfe631f33d6

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb87aaa67-4e1c-4741-9f51-ccfe631f33d6

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe wlać do garnka
  • Dodać daktyle
  • Gotować na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
  • Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
  • Szybko, od razu rozmieszać, żeby grudek nie było
  • Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała 
  • Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
  • Zostawiamy na 10 min. żeby zmniejszyła się temperatura
  • Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
  • Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
  • Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
  • Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
  • Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
  • Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste 
  • Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
  • Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
  • Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz
  • Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy ją odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
  • Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
  • Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte

Sos:

  • Wiśnie wrzucamy do garnka
  • Zalewamy winem
  • Dodajemy morele
  • Gotujemy na małym ogniu 15 min
  • Bierzemy blender i ostrożnie miksujemy wszystko na gładki sos

Uwagi

Naczynia, w których zastygła nam panna cotta można na 2-3 sekundy zanurzyć w miseczce z gorącą wodą (zwłaszcza jeśli robicie w porcelanowych lub szklanych naczyniach), delikatnie podważamy czymś cienkim na około (końcem łyżki/cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami żeby samo wyszło

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

(na 6 małych porcji panna cotty):

  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 3 daktyle
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii lub ½ olejku waniliowego
  • 20 g żelatyny spożywczej

 

Sos wiśniowy:

  • 250 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” (…)

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl