Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Przygotowanie
- Mleko kokosowe wlać do garnka
- Dodać daktyle
- Gotować na małym ogniu 10 min
- W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
- Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
- Szybko, od razu rozmieszać, żeby grudek nie było
- Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała
- Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
- Zostawiamy na 10 min. żeby zmniejszyła się temperatura
- Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
- Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
- Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
- Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
- Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
- Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste
- Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
- Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
- Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz
- Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy ją odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
- Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
- Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte
Sos:
- Wiśnie wrzucamy do garnka
- Zalewamy winem
- Dodajemy morele
- Gotujemy na małym ogniu 15 min
- Bierzemy blender i ostrożnie miksujemy wszystko na gładki sos
Rady dietetyka
Panna cotta to świetna propozycja na deser lub II śniadanie.
Dopasuj składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Naczynia, w których zastygła nam panna cotta można na 2-3 sek. zanurzyć w miseczce z gorącą wodą (zwłaszcza jeśli robicie w porcelanowych lub szklanych naczyniach). Wówczas delikatnie podważamy jakimś cienkim przedmiotem na około (końcem łyżki lub cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami żeby samo wyszło.
Autor
Lista składników
(na ok. 3 małe porcje panna cotta)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 3 świeże lub suszone daktyle (15 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- ¼ laski wanilii lub ¼ olejku waniliowego (ok. 0,5 g)
- 10 g żelatyny spożywczej
Sos wiśniowy
- 125 g mrożonych wiśni bez pestek
- 25 g suszonych moreli
- 25 ml czerwonego, wytrawnego wina
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety Sorbety: Obieramy banany…
WIĘCEJ >Mus z mango
Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)
WIĘCEJ >Sorbet morelowy
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…
WIĘCEJ >