Panna cotta kokosowa z truskawkami
Panna cotta kokosowa z truskawkami
Przygotowanie
Panna cotta:
- Mleko kokosowe wlać do garnka
- Dodać daktyle
- Gotować na małym ogniu 10 min
- W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
- Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
- Szybko/od razu rozmieszać żeby grudek nie było
- Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała
- Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
- Zostawiamy na 10 minut żeby zmniejszyła się temperatura
- Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
- Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
- Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
- Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
- Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
- Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste
- Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
- Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
- Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy foremkę odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
- Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
- Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte
Sos truskawkowy:
- Truskawki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Dodajemy miód
- Miksujemy
- Sosem polewamy deser
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Naczynia, w których zastygła nam panna cotta, można zanurzyć na 2–3 sek. w gorącej wodzie (zwłaszcza jeśli robimy deser w porcelanowych lub szklanych naczyniach), następnie delikatnie czymś cienkim podważamy na około (końcem łyżki/cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami, tak by samo wyszło.
Autor
Lista składników
Panna cotta kokosowa
- Mleko kokosowe (500 ml)
- Cytryna (40 g)
- Daktyl (30 g)
- Woda (25 ml)
- Żelatyna w proszku (20 g)
- Wanilia – laska (1 g)
Sos truskawkowy
- Truskawka (świeża) (150 g)
- Miód lipowy (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy
WIĘCEJ >Koktajl owocowy
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >