Panna cotta kokosowa z truskawkami
Panna cotta kokosowa z truskawkami
Przygotowanie
Panna cotta:
- Mleko kokosowe wlać do garnka
- Dodać daktyle
- Gotować na małym ogniu 10 min
- W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
- Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
- Szybko/od razu rozmieszać żeby grudek nie było
- Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała
- Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
- Zostawiamy na 10 minut żeby zmniejszyła się temperatura
- Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
- Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
- Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
- Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
- Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
- Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste
- Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
- Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
- Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy foremkę odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
- Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
- Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte
Sos truskawkowy:
- Truskawki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Dodajemy miód
- Miksujemy
- Sosem polewamy deser
Rady dietetyka
Deser tego typu możesz zjeść w ramach II śniadania.
Uwagi
Naczynia, w których zastygła nam panna cotta, można zanurzyć na 2–3 sek. w miseczce z gorącą wodą (zwłaszcza jeśli robicie deser w porcelanowych lub szklanych naczyniach), następnie delikatnie czymś cienkim podważamy na około (końcem łyżki/cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami, tak by samo wyszło.
Autor
Lista składników
- ½ cytryny (40 g)
- 6 daktyli (30 g)
- ½ łyżeczki miodu lipowego (6 g)
- 150 g świeżych lub mrożonych truskawek
- ½ laski wanilii (2 g)
- 20 g żelatyny
- 500 ml mleka kokosowego
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kasztanowa na wywarze kostnym
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…
WIĘCEJ >Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki
Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…
WIĘCEJ >