fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Panna cotta kokosowa z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46797c19-6e89-416d-9dd3-a535e59101ff
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Przygotowanie

Panna cotta: 

  • Mleko kokosowe wlać do garnka
  • Dodać daktyle
  • Gotować na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
  • Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
  • Szybko/od razu rozmieszać żeby grudek nie było
  • Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała 
  • Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
  • Zostawiamy na 10 minut żeby zmniejszyła się temperatura
  • Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
  • Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
  • Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
  • Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
  • Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
  • Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste 
  • Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
  • Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
  • Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy foremkę odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
  • Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
  • Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte

Sos truskawkowy:

  • Truskawki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Dodajemy miód
  • Miksujemy
  • Sosem polewamy deser

Rady dietetyka

Deser tego typu możesz zjeść w ramach II śniadania.

Uwagi

Naczynia, w których zastygła nam panna cotta, można zanurzyć na 2–3 sek. w miseczce z gorącą wodą (zwłaszcza jeśli robicie deser w porcelanowych lub szklanych naczyniach), następnie delikatnie czymś cienkim podważamy na około (końcem łyżki/cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami, tak by samo wyszło.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cytryny (40 g)
  • 6 daktyli (30 g)
  • ½ łyżeczki miodu lipowego (6 g)
  • 150 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • ½ laski wanilii (2 g)
  • 20 g żelatyny
  • 500 ml mleka kokosowego

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >

Egg coffee

Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >