fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Panna cotta kokosowa z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46797c19-6e89-416d-9dd3-a535e59101ff
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Przygotowanie

Panna cotta: 

  • Mleko kokosowe wlać do garnka
  • Dodać daktyle
  • Gotować na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
  • Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
  • Szybko/od razu rozmieszać żeby grudek nie było
  • Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała 
  • Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
  • Zostawiamy na 10 minut żeby zmniejszyła się temperatura
  • Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
  • Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
  • Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
  • Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
  • Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
  • Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste 
  • Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
  • Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
  • Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy foremkę odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
  • Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
  • Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte

Sos truskawkowy:

  • Truskawki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Dodajemy miód
  • Miksujemy
  • Sosem polewamy deser

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Naczynia, w których zastygła nam panna cotta, można zanurzyć na 2–3 sek. w gorącej wodzie (zwłaszcza jeśli robimy deser w porcelanowych lub szklanych naczyniach), następnie delikatnie czymś cienkim podważamy na około (końcem łyżki/cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami, tak by samo wyszło.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Panna cotta kokosowa

  • Mleko kokosowe (500 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Daktyl (30 g)
  • Woda (25 ml)
  • Żelatyna w proszku (20 g)
  • Wanilia – laska (1 g)

Sos truskawkowy

  • Truskawka (świeża) (150 g)
  • Miód lipowy (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >