Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Przygotowanie
- Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina).
- Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu.
- Wrzucić świeże zioła, plasterki batatów. Smażyć około 10 minut, co jakiś czas przewracając, aż ładnie się zrumienią.
- Na drugiej patelni rozgrzać kolejną łyżkę tłuszczu, karkówkę smażyć po 2 minuty z każdej strony, dwukrotnie przewracając.
Rady dietetyka
Przed wyborem każdego przepisu przeanalizuj każdy składnik pod kątem aktualnie stosowanej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania karkówki.
Autor
Lista składników
- 2 plastry karkówki wieprzowej lub cielęcej (ok. 200 g)
- ¼ łyżeczki kurkumy w proszku (1 g)
- 1 średni batat (230 g)
- 1 gałązka rozmarynu (8 g)
- 2 gałązki tymianku (4 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu do smażenia (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Shake z kiwi, jabłka i pietruszki
Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą warzywną
Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych
WIĘCEJ >