fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c21e6bb82-99a7-4c99-8b38-1b344d77db1d

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Przygotowanie

  • Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina).
  • Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu.
  • Wrzucić świeże zioła, plasterki batatów. Smażyć około 10 minut, co jakiś czas przewracając, aż ładnie się zrumienią.
  • Na drugiej patelni rozgrzać kolejną łyżkę tłuszczu, karkówkę smażyć po 2 minuty z każdej strony, dwukrotnie przewracając.

Rady dietetyka

Przed wyborem każdego przepisu przeanalizuj każdy składnik pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania karkówki.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 plastry karkówki wieprzowej lub cielęcej (ok. 200 g)
  • ¼ łyżeczki kurkumy w proszku (1 g)
  • 1 średni batat (230 g)
  • 1 gałązka rozmarynu (8 g)
  • 2 gałązki tymianku (4 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu do smażenia (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z nasionami

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…

WIĘCEJ >