Kokosowa karkówka z warzywami
Kokosowa karkówka z warzywami
Przygotowanie
- Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski
- Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc)
- Rozgrzewamy patelnię
- Smażymy mięso z warzywami przez kilka minut, następnie podlewamy odrobiną wody
- Po 10 minutach dodajemy tahini i mieszamy
- Możemy dodać odrobinę wody
- Po 5 minutach danie jest gotowe
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz posiadanych nietolerancji.
Uwagi
Powyżej znajdują się równie smaczne potrawy z karkówką – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 180 g karkówki wieprzowej
- 1 marchewka (60 g)
- ½ cukinii (150 g)
- 1 łyżka mleka kokosowego (10 ml)
- 25 g tahini
- 1 szczypta kardamonu (1 g)
- Kilka liści świeżej kolendry (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Wietnamskie bun
Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem
Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…
WIĘCEJ >Miks wędlin z miksem sałat
Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem
WIĘCEJ >