Pasternak pieczony w miodzie
Pasternak pieczony w miodzie
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza pasternakiem) i całość dokładnie mieszamy
- Pasternak obieramy i kroimy w słupki, po czym wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy
- Następnie rozkładamy pasternak równomiernie na papierze i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pasternakiem.
Autor
Lista składników
- Pasternak (850 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru
Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…
WIĘCEJ >Tortilla orkiszowa z pomidorem i warzywami
Ciasto Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto (mąkę przesiewamy przez sitko) Następnie kroimy ciasto na kawałki i rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie, okrągłe placki (w razie potrzeby podsypujemy mąką) Tortillę smażymy na suchej patelni…
WIĘCEJ >Patisony z ziołami i czosnkiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Patisony kroimy w ćwiartki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek. Dodajemy cebulę z patisonami i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Perliczka w czerwonym winie
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz zieleninę (rozmaryn) i mieszamy Perliczkę myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą Następnie wkładamy perliczkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy…
WIĘCEJ >