Pieczona rzepa i pasternak
Pieczona rzepa i pasternak
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pasternak z rzepą obieramy i odcinamy końcówki
- Pasternak kroimy w podłużne cząstki i przenosimy do miski
- Rzepę kroimy na 8 kawałków i przenosimy do miski z pasternakiem
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy
- Na papierze równomiernie rozkładamy warzywa i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
- Po ok. 20 minutach pieczenia obracamy warzywa na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pasternakiem lub z rzepą.
Poza pasternakiem i rzepą możesz upiec inne, korzeniowe warzywa np. marchewkę, pietruszkę lub ziemniaki.
Autor
Lista składników
- Pasternak (340 g)
- Rzepa (50 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący placek z pasternaku
Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia Zieleninę drobno siekamy Ostygnięte…
WIĘCEJ >Purée z marchwi i pasternaku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >