fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona rzepa i pasternak

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbeeca792-ec18-4f99-a49b-296220d5e56c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona rzepa i pasternak

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Pasternak z rzepą obieramy i odcinamy końcówki
  • Pasternak kroimy w podłużne cząstki i przenosimy do miski
  • Rzepę kroimy na 8 kawałków i przenosimy do miski z pasternakiem
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy
  • Na papierze równomiernie rozkładamy warzywa i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po ok. 20 minutach pieczenia obracamy warzywa na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pasternakiem lub z rzepą.

Poza pasternakiem i rzepą możesz upiec inne, korzeniowe warzywa np. marchewkę, pietruszkę lub ziemniaki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pasternak (340 g)
  • Rzepa (50 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto morelowe z polewą

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości…

WIĘCEJ >

Brownie z batatów i wątróbki

Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…

WIĘCEJ >

Rosół z sarny z żółtkiem

Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…

WIĘCEJ >