Pieczona rzepa i pasternak
Pieczona rzepa i pasternak
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pasternak z rzepą obieramy i odcinamy końcówki
- Pasternak kroimy w podłużne cząstki i przenosimy do miski
- Rzepę kroimy na 8 kawałków i przenosimy do miski z pasternakiem
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy
- Na papierze równomiernie rozkładamy warzywa i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
- Po ok. 20 minutach pieczenia obracamy warzywa na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pasternakiem lub z rzepą.
Poza pasternakiem i rzepą możesz upiec inne, korzeniowe warzywa np. marchewkę, pietruszkę lub ziemniaki.
Autor
Lista składników
- Pasternak (340 g)
- Rzepa (50 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto morelowe z polewą
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości…
WIĘCEJ >Brownie z batatów i wątróbki
Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…
WIĘCEJ >Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >Dip z karczochami i szpinakiem
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…
WIĘCEJ >