Pieczona rzepa i pasternak
Pieczona rzepa i pasternak
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pasternak z rzepą obieramy i odcinamy końcówki
- Pasternak kroimy w podłużne cząstki i przenosimy do miski
- Rzepę kroimy na 8 kawałków i przenosimy do miski z pasternakiem
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy
- Na papierze równomiernie rozkładamy warzywa i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
- Po ok. 20 minutach pieczenia obracamy warzywa na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pasternakiem lub z rzepą.
Poza pasternakiem i rzepą możesz upiec inne, korzeniowe warzywa np. marchewkę, pietruszkę lub ziemniaki.
Autor
Lista składników
- Pasternak (340 g)
- Rzepa (50 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.