Purée z marchwi i pasternaku
Purée z marchwi i pasternaku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową), dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
- Dodajemy przyprawy (sól i pierz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.
Autor
Lista składników
- Marchew (300 g)
- Pasternak (300 g)
- Bulion jarski (200 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Masło (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wiosenne warzywa z miętą
Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut Cukinię kroimy…
WIĘCEJ >Pulpety z indyka i makaronu
Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł) Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Chili z zieleniną…
WIĘCEJ >Ryż z dynią i jabłkiem
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…
WIĘCEJ >Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…
WIĘCEJ >