fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z marchwi i pasternaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9efa5be-bbbc-407a-aa2c-9d789e4f28be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée z marchwi i pasternaku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową), dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pierz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (300 g)
  • Pasternak (300 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wiosenne warzywa z miętą

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut Cukinię kroimy…

WIĘCEJ >

Pulpety z indyka i makaronu

Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł) Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Chili z zieleniną…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i jabłkiem

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >