Purée z marchwi i pasternaku
Purée z marchwi i pasternaku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową), dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
- Dodajemy przyprawy (sól i pierz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.
Autor
Lista składników
- Marchew (300 g)
- Pasternak (300 g)
- Bulion jarski (200 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Masło (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Puree z bakłażana
Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Purée z marchewki i pietruszki
Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…
WIĘCEJ >