fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z marchwi i pasternaku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-141
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Purée z marchwi i pasternaku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową), dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pierz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (300 g)
  • Pasternak (300 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z grochu odcinamy końcówki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili kroimy w wąskie paski (gniazdo…

WIĘCEJ >

Tagine z kurczaka i daktyli

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Sandacz, ziemniaki, brokuł

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, polewamy tłuszczem,…

WIĘCEJ >