Purée z marchewki i pietruszki
Purée z marchewki i pietruszki
Przygotowanie
- Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy.
- Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę i posiekaną natkę.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Wypróbuj inne propozycje warzywnych puree, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 10 marchewek (600 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 7 pietruszek (560 g)
- 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- 3 gałązki natki pietruszki (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z truskawkami i camembertem
Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…
WIĘCEJ >Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >