Purée z marchewki i pietruszki
Purée z marchewki i pietruszki
Przygotowanie
- Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy.
- Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę i posiekaną natkę.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia purée z warzyw.
Autor
Lista składników
- Pietruszka korzeń (560 g)
- Marchew (świeża) (450 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Natka pietruszki (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Pasta brokułowa z masłem
Brokuła gotujemy ok. 10 minut we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego i ostudzonego brokuła miksujemy z masłem. Doprawiamy solą.
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami i camembertem
Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…
WIĘCEJ >