Puree z białej rzodkwi
Puree z białej rzodkwi
Przygotowanie
- Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę
- Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą
- Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi
- Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie
- Dodajemy masło i przyprawy. Wszystko blendujemy
- Podajemy jako przekąska lub dodatek warzywny do dania głównego.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy gałki muszkatołowej i pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, warzywnych purée.
Autor
Lista składników
- Rzodkiew biała (220 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Batoniki owocowe
Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) truskawkowy
Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >