fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Puree selerowo – gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9a1943b-8b21-40e3-8d8f-43dab89eacdb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Puree selerowo – gruszkowe

Przygotowanie

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i kładziemy seler z gruszką na sicie
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Podsmażamy na nim cebulę przez 3 – 4 min
  • Miksujemy razem seler z gruszką i podsmażoną cebulą na puree
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy przepis uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety – opis w piktogramach.

Uwagi

Do puree można wycisnąć trochę soku z cytryn (z ¼ cytryny).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 600 g obranego selera w korzeniu
  • 2 średnie gruszki (260 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…

WIĘCEJ >

Flaczki z boczniaków

Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >