Puree selerowo – gruszkowe
Puree selerowo – gruszkowe
Przygotowanie
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i kładziemy seler z gruszką na sicie
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Podsmażamy na nim cebulę przez 3 – 4 min
- Miksujemy razem seler z gruszką i podsmażoną cebulą na puree
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (600 g)
- Gruszka (260 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Omlet po japońsku
Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…
WIĘCEJ >Chili con carne z jelenia
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa
Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut
WIĘCEJ >