fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiący placek z pasternaku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-53
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiący placek z pasternaku

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ostygnięte warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozkładamy i smażymy przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, tak aby placek nie przywarł
  • Placka zsuwamy na talerz, na patelnię dolewamy tłuszcz, z powrotem zsuwamy placek na patelnię (nieusmażoną stroną) i smażymy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pasternak (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarogowa owca

Pomidorka kroimy na pół Papryki kroimy w drobną kostkę Z sera wycinamy kawałki na kształt słońca Oliwkę kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owcy, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie odciskamy nadmiar soku Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy Masę jajeczną przelewamy…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem i papają

Myjemy szpinak Myjemy papaję i kroimy ją na pół Wyciągamy łyżką nasiona z niej, po czym kroimy ją Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy szklankę wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy…

WIĘCEJ >