fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiący placek z pasternaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d8d9e56-72d1-45ef-bbc9-5707edb7deb0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiący placek z pasternaku

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ostygnięte warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozkładamy i smażymy przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, tak aby placek nie przywarł
  • Placka zsuwamy na talerz, na patelnię dolewamy tłuszcz, z powrotem zsuwamy placek na patelnię (nieusmażoną stroną) i smażymy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pasternak (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla…

WIĘCEJ >

Piknikowe mięso w cieście

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Spód i boki tortownicy wykładamy ciastem (2/3 ilości), a następnie wkładamy do zamrażarki Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski (cebulę do osobnej miski) Na…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza

Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…

WIĘCEJ >