Chrupiący placek z pasternaku
Chrupiący placek z pasternaku
Przygotowanie
- Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy
- Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
- Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia
- Zieleninę drobno siekamy
- Ostygnięte warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Nakładamy masę, równomiernie rozkładamy i smażymy przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, tak aby placek nie przywarł
- Placka zsuwamy na talerz, na patelnię dolewamy tłuszcz, z powrotem zsuwamy placek na patelnię (nieusmażoną stroną) i smażymy przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.
Autor
Lista składników
- Pasternak (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Placki kukurydziane
W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe plecki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
WIĘCEJ >Placki z cebuli, ryżu i pietruszki
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pietruszkę obieramy i ścieramy…
WIĘCEJ >Placki marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…
WIĘCEJ >Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >