fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiący placek z pasternaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d8d9e56-72d1-45ef-bbc9-5707edb7deb0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiący placek z pasternaku

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ostygnięte warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozkładamy i smażymy przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, tak aby placek nie przywarł
  • Placka zsuwamy na talerz, na patelnię dolewamy tłuszcz, z powrotem zsuwamy placek na patelnię (nieusmażoną stroną) i smażymy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pasternak (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placki kukurydziane

W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię Kładziemy porcję ciasta i (…)

WIĘCEJ >

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Placki marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru (…)

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. (…)

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę (…)

WIĘCEJ >