Chrupiący placek z pasternaku
Chrupiący placek z pasternaku
Przygotowanie
- Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy
- Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
- Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia
- Zieleninę drobno siekamy
- Ostygnięte warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Nakładamy masę, równomiernie rozkładamy i smażymy przez ok. 5 minut (na dużym ogniu)
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, tak aby placek nie przywarł
- Placka zsuwamy na talerz, na patelnię dolewamy tłuszcz, z powrotem zsuwamy placek na patelnię (nieusmażoną stroną) i smażymy przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.
Autor
Lista składników
- Pasternak (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >Purée ziemniaczane z czosnkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla…
WIĘCEJ >Piknikowe mięso w cieście
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Spód i boki tortownicy wykładamy ciastem (2/3 ilości), a następnie wkładamy do zamrażarki Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski (cebulę do osobnej miski) Na…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >