fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5ca7069-ec17-418f-9dc7-d6c2bd54d438
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie startą pietruszkę dodajemy na patelnię i dusimy przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Ryż przenosimy do miski i rozdrabniamy widelcem
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski z ryżem dodajemy zawartość patelni, zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mąkę oraz wybijamy jaja i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy małe placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Placki ziemniaczane Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski Następnie odciskamy z masy ziemniaczanej nadmiar wody (masa powinna (…)

WIĘCEJ >

Placki z groszku

Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, (…)

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na (…)

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę (…)

WIĘCEJ >