fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5ca7069-ec17-418f-9dc7-d6c2bd54d438
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie startą pietruszkę dodajemy na patelnię i dusimy przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Ryż przenosimy do miski i rozdrabniamy widelcem
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski z ryżem dodajemy zawartość patelni, zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mąkę oraz wybijamy jaja i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy małe placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Wątróbka z kurkami

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…

WIĘCEJ >

Chleb żytni z awokado

Awokado obieramy, kroimy w plastry i rozkładamy na kromkach chleba Całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >