fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5ca7069-ec17-418f-9dc7-d6c2bd54d438
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie startą pietruszkę dodajemy na patelnię i dusimy przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Ryż przenosimy do miski i rozdrabniamy widelcem
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski z ryżem dodajemy zawartość patelni, zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mąkę oraz wybijamy jaja i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy małe placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 13

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…

WIĘCEJ >