fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5ca7069-ec17-418f-9dc7-d6c2bd54d438
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie startą pietruszkę dodajemy na patelnię i dusimy przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Ryż przenosimy do miski i rozdrabniamy widelcem
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski z ryżem dodajemy zawartość patelni, zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mąkę oraz wybijamy jaja i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy małe placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiący omlet

Jajka roztrzepujemy z wiórkami kokosowymi Odstawiamy masę na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Po chwili wlewamy masę na patelnię i smażymy z dwóch stron Omleta podajemy samego lub z ulubionymi dodatkami

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >