fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f47dce-0ddb-4091-9039-087c71f0e21f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z groszku

Przygotowanie

  • Natkę pietruszki siekamy
  • Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie)
  • Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy ser i mieszamy, ale tak aby zostały większe kawałki sera
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Rukolę drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy rukolę oraz sok z cytryny i mieszamy
  • Usmażone placki podajemy z jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Groszek zielony (300 g)
  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Ser twarogowy krowi (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Rukola (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka owsiana (18 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >