fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f47dce-0ddb-4091-9039-087c71f0e21f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki z groszku

Przygotowanie

  • Natkę pietruszki siekamy
  • Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie)
  • Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy ser i mieszamy, ale tak aby zostały większe kawałki sera
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Rukolę drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy rukolę oraz sok z cytryny i mieszamy
  • Usmażone placki podajemy z jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Groszek zielony (300 g)
  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Ser twarogowy krowi (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Rukola (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka owsiana (18 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…

WIĘCEJ >

Roladki drobiowe z fetą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i lekko rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5…

WIĘCEJ >

Parówki i surówka z rzodkiewką

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Koper siekamy Do miski wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy Parówki wykładamy na talerz

WIĘCEJ >