fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c787b1177-de30-404b-8d17-536efb6b9c10
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Przygotowanie

Placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Następnie odciskamy z masy ziemniaczanej nadmiar wody (masa powinna być mokra, lecz nie powinno być w niej wody)
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Do miski z masą ziemniaczaną dodajemy szczypiorek, cebulę, mąkę, przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki układamy na talerzach i podajemy z sosem

Sos tzatziki

  • Do miski wlewamy jogurt
  • Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach (lub szatkujemy) do miski
  • Dodajemy sól i po kilku minutach odciskamy nadmiar wody, a następnie przenosimy ogórki do miski z jogurtem
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sól oraz oliwę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Smalec z gęsi (48 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Sos tzatziki

  • Jogurt grecki (200 g)
  • Ogórek gruntowy (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tropikalna wołowina z patelni

Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w cząstki Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek z imbirem oraz paprykę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert i pieczywo czosnkowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z anchois

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Anchois i zieleninę drobno siekamy Ser kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2…

WIĘCEJ >

Kulki energetyczne

Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…

WIĘCEJ >