Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Przygotowanie
Placki ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
- Następnie odciskamy z masy ziemniaczanej nadmiar wody (masa powinna być mokra, lecz nie powinno być w niej wody)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Do miski z masą ziemniaczaną dodajemy szczypiorek, cebulę, mąkę, przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3 minuty z każdej strony
- Usmażone placki układamy na talerzach i podajemy z sosem
Sos tzatziki
- Do miski wlewamy jogurt
- Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach (lub szatkujemy) do miski
- Dodajemy sól i po kilku minutach odciskamy nadmiar wody, a następnie przenosimy ogórki do miski z jogurtem
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
- Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sól oraz oliwę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.
Autor
Lista składników
Placki ziemniaczane
- Ziemniak (1000 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Sos tzatziki
- Jogurt grecki (200 g)
- Ogórek gruntowy (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Placki warzywne
Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody Jaja wybijamy do miski…
WIĘCEJ >Placki z groszku
Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser i mieszamy, ale…
WIĘCEJ >Placki marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >