Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Przygotowanie
Placki ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
- Następnie odciskamy z masy ziemniaczanej nadmiar wody (masa powinna być mokra, lecz nie powinno być w niej wody)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Do miski z masą ziemniaczaną dodajemy szczypiorek, cebulę, mąkę, przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3 minuty z każdej strony
- Usmażone placki układamy na talerzach i podajemy z sosem
Sos tzatziki
- Do miski wlewamy jogurt
- Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach (lub szatkujemy) do miski
- Dodajemy sól i po kilku minutach odciskamy nadmiar wody, a następnie przenosimy ogórki do miski z jogurtem
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
- Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sól oraz oliwę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.
Autor
Lista składników
Placki ziemniaczane
- Ziemniak (1000 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Sos tzatziki
- Jogurt grecki (200 g)
- Ogórek gruntowy (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tropikalna wołowina z patelni
Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w cząstki Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek z imbirem oraz paprykę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Grillowany camembert i pieczywo czosnkowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z anchois
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Anchois i zieleninę drobno siekamy Ser kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2…
WIĘCEJ >Kulki energetyczne
Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…
WIĘCEJ >