fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c787b1177-de30-404b-8d17-536efb6b9c10
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Przygotowanie

Placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Następnie odciskamy z masy ziemniaczanej nadmiar wody (masa powinna być mokra, lecz nie powinno być w niej wody)
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Do miski z masą ziemniaczaną dodajemy szczypiorek, cebulę, mąkę, przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki układamy na talerzach i podajemy z sosem

Sos tzatziki

  • Do miski wlewamy jogurt
  • Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach (lub szatkujemy) do miski
  • Dodajemy sól i po kilku minutach odciskamy nadmiar wody, a następnie przenosimy ogórki do miski z jogurtem
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sól oraz oliwę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Smalec z gęsi (48 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Sos tzatziki

  • Jogurt grecki (200 g)
  • Ogórek gruntowy (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Kokosowy pudding Yorkshire

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C Do miski wybijamy jaja, przesiewamy przez sitko mąki, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy Foremki smarujemy tłuszczem Masę przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie…

WIĘCEJ >

Jajecznica z ziołami i oliwkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…

WIĘCEJ >