fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki warzywne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c670e422e-6e78-4ef2-8f18-5824e0886d3d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki warzywne

Przygotowanie

  • Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy
  • Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody
  • Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem)
  • Do miski z warzywami dodajemy jaja oraz mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy na patelnię porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Marchew (90 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >