fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z porów i pasternaku z curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd11bc05f-feb7-4dc7-b6f8-97539cafbd3e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z porów i pasternaku z curry

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (co ok. 5 minut obracamy paski pasternaku)
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pasternaki (pokrojone w plastry) i ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości warzyw)
  • Dolewamy mleko, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
  • Zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na jednolity krem
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy z paskami pasternaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Opcjonalnie możesz posypać zupę zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pasternak (510 g)
  • Por (280 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Masło (50 g)
  • Curry w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z jabłkiem

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ryż wsypujemy mielimy na gruboziarnistą mąkę (np. w blenderze), a następnie wsypujemy do garnka z jabłkami i gotujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka ze świeżych warzyw z tuńczykiem

Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w słupki Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek i orzechy siekamy Na talerzu układamy wszystkie warzywa, skrapiamy tłuszczem, dodajemy tuńczyka z orzechami i całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy szpinak, mieszamy Dusimy 2 min Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy Każdy…

WIĘCEJ >