fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z porów i pasternaku z curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd11bc05f-feb7-4dc7-b6f8-97539cafbd3e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z porów i pasternaku z curry

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (co ok. 5 minut obracamy paski pasternaku)
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pasternaki (pokrojone w plastry) i ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości warzyw)
  • Dolewamy mleko, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
  • Zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na jednolity krem
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy z paskami pasternaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Opcjonalnie możesz posypać zupę zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pasternak (510 g)
  • Por (280 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ziemniak (75 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Curry w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z papryką z patelni

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Brukselka z pieczarkami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni…

WIĘCEJ >