Zupa z porów i pasternaku z curry
Zupa z porów i pasternaku z curry
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (co ok. 5 minut obracamy paski pasternaku)
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy pasternaki (pokrojone w plastry) i ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości warzyw)
- Dolewamy mleko, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
- Zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na jednolity krem
- Zupę nalewamy na talerze i podajemy z paskami pasternaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Opcjonalnie możesz posypać zupę zieleniną.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (600 ml)
- Pasternak (510 g)
- Por (280 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Ziemniak (75 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Curry w proszku (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy…
WIĘCEJ >Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Dodajemy soczewicę…
WIĘCEJ >Francuska zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości) Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do…
WIĘCEJ >Aromatyczna zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…
WIĘCEJ >