Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym
Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym
Przygotowanie
- Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
- Zasmażamy 3 min
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wyłączamy patelnię
- Piersi z perliczki kładziemy na desce i rozbijamy tłuczkiem do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy na środku każdej piersi łyżkę grzybów z cebulą
- Resztę grzybów, cebuli i czosnku przekładamy do jakiejś miseczki
- Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym
- Zawijamy mięso w roladkę – czyli najpierw lekko boki zakrywamy a następnie zwijamy jak dywan
- Na wytartej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Smażmy roladki po 2-3 minuty z każdej strony i co chwilę obracamy
- Podlewamy rosołem
- Dodajemy z miseczki przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy na małym ogniu przez godzinę
- Co jakiś czas obracamy dolewając trochę wody, żeby się nie przypaliło
- W czasie jak nam się dusi mięso obieramy marchew i ziemniaki
- Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy
- Gotujemy 20 minut
- Odlewamy wodę/cedzimy
- Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy półobranej pokrojonej cebuli
- Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
- Dodajemy estragon
- Miksujemy blenderem
- Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Perliczka faszerowana rydzami
- Perlica pierś (200 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Rydz (świeży) (75 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée marchewkowo-estragonowe
- Ziemniak (75 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Estragon suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Sałatka jesienna z granatem
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…
WIĘCEJ >Dżem z dyni z masłem kokosowym
Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…
WIĘCEJ >Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…
WIĘCEJ >