fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz26-3-3

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Przygotowanie

  • Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Zasmażamy 3 min
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wyłączamy patelnię
  • Piersi z perliczki kładziemy na desce i rozbijamy tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy na środku każdej piersi łyżkę grzybów z cebulą
  • Resztę grzybów, cebuli i czosnku przekładamy do jakiejś miseczki
  • Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Zawijamy mięso w roladkę – czyli najpierw lekko boki zakrywamy a następnie zwijamy jak dywan
  • Na wytartej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażmy roladki po 2-3 minuty z każdej strony i co chwilę obracamy
  • Podlewamy rosołem
  • Dodajemy z miseczki przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy na małym ogniu przez godzinę
  • Co jakiś czas obracamy dolewając trochę wody, żeby się nie przypaliło
  • W czasie jak nam się dusi mięso obieramy marchew i ziemniaki
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 minut
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy półobranej pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Rady dietetyka

Jeśli nie masz grzybów lub jeśli Ci szkodzą, spróbuj wykonać tę potrawę bez ich dodatku.

Uwagi

Przy rozbijaniu mięsa łatwiej jest je przykryć folią i przez nią rozbijać to mięso – wówczas tłuczek nie przyklei się do perliczki.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia mięsa z perliczki na równie smaczne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z perliczki (200 g)
  • 75 g rydzów
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 ziemniak (75 g)
  • 1 szczypta estragonu (1 g)
  • 1 łyżka tłuszczu smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >