fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc79140c-84bf-4348-91b7-382761c60ed0-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  • Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin
  • Perliczkę posolić i popieprzyć
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz
  • Wkładamy perliczkę
  • Smażymy z obu stron po 3-5 minut
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy namoczone grzyby razem z woda, w której się moczyły
  • Dolewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 60 minut
  • Co 20 minut trzeba zajrzeć, czy woda nie odparowała i mięso się nie pali
  • Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
  • Nakładamy porcję mięsa na talerz, obok ziemniaki i kapustę kiszoną i dodajemy ugotowane grzyby 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Perlica noga (140 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Kapusta kiszona (110 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb z kminkiem i chili

Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >

Krem z pieczonej papryki i pomidora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >