fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc79140c-84bf-4348-91b7-382761c60ed0-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  • Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin
  • Perliczkę posolić i popieprzyć
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz
  • Wkładamy perliczkę
  • Smażymy z obu stron po 3-5 minut
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy namoczone grzyby razem z woda, w której się moczyły
  • Dolewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 60 minut
  • Co 20 minut trzeba zajrzeć, czy woda nie odparowała i mięso się nie pali
  • Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
  • Nakładamy porcję mięsa na talerz, obok ziemniaki i kapustę kiszoną i dodajemy ugotowane grzyby 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Perlica noga (140 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Kapusta kiszona (110 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda Jajka obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >