fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc79140c-84bf-4348-91b7-382761c60ed0-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  • Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin
  • Perliczkę posolić i popieprzyć
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz
  • Wkładamy perliczkę
  • Smażymy z obu stron po 3-5 minut
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy namoczone grzyby razem z woda, w której się moczyły
  • Dolewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 60 minut
  • Co 20 minut trzeba zajrzeć, czy woda nie odparowała i mięso się nie pali
  • Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
  • Nakładamy porcję mięsa na talerz, obok ziemniaki i kapustę kiszoną i dodajemy ugotowane grzyby 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziemniaków oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne inspiracje na przyrządzenie różnego rodzaju udek – koniecznie je wypróbuj.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 noga perliczki (140 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 8 młodych ziemniaków (400 g)
  • 4 szklanki kapusty kiszonej (ok. 440 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym bażantem

Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy

WIĘCEJ >