fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdc79140c-84bf-4348-91b7-382761c60ed0-1

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  • Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin
  • Perliczkę posolić i popieprzyć
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz
  • Wkładamy perliczkę
  • Smażymy z obu stron po 3-5 minut
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy namoczone grzyby razem z woda, w której się moczyły
  • Dolewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 60 minut
  • Co 20 minut trzeba zajrzeć, czy woda nie odparowała i mięso się nie pali
  • Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
  • Nakładamy porcję mięsa na talerz, obok ziemniaki i kapustę kiszoną i dodajemy ugotowane grzyby 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziemniaków oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne inspiracje na przyrządzenie różnego rodzaju udek – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 noga perliczki (140 g)
  • 1 garść suszonych grzybów (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 8 młodych ziemniaków (400 g)
  • 4 szklanki kapusty kiszonej (ok. 440 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki

Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund 

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Muffinki bananowe

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Nalać ciasto do foremek do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

WIĘCEJ >