Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną
Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną
Przygotowanie
- Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin
- Perliczkę posolić i popieprzyć
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
- Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz
- Wkładamy perliczkę
- Smażymy z obu stron po 3-5 minut
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy namoczone grzyby razem z woda, w której się moczyły
- Dolewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 60 minut
- Co 20 minut trzeba zajrzeć, czy woda nie odparowała i mięso się nie pali
- Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
- Nakładamy porcję mięsa na talerz, obok ziemniaki i kapustę kiszoną i dodajemy ugotowane grzyby
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziemniaków oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne inspiracje na przyrządzenie różnego rodzaju udek – koniecznie je wypróbuj.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 1 noga perliczki (140 g)
- 1 garść suszonych podgrzybków (10 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 8 młodych ziemniaków (400 g)
- 4 szklanki kapusty kiszonej (ok. 440 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wieprzowy z boczniakami
Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Sałatka z gotowanym bażantem
Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy
WIĘCEJ >