fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka drobiowe gotowane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8fb57b57-cc52-40cc-a99c-ff1751e581ba-1

Udka drobiowe gotowane

Przygotowanie

  • Udka myjemy i zalewamy wodą
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał
  • Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od kości (mięso bardzo łatwo odchodzi od kości)
  • Warzywa gotujemy na parze lub w wodzie
  • Mięso i warzywa układamy na talerz, doprawiam solą i skrapiam oliwą lub olejem

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP) mogą dodać również przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Jeśli zależy nam na czasie – możemy udka upiec w piekarniku przez 30–40 minut, ugotować na parze 35–45 minut lub po prostu gotować krócej w wyższej temp. Kości można wrzucić z powrotem do wody i przygotować z nich wywar.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka indyka (320 g)
  • 1 garść kiełków lucerny (15 g)
  • 1 cukinie (300 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >