Udka drobiowe gotowane
Udka drobiowe gotowane
Przygotowanie
- Udka myjemy i zalewamy wodą
- Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał
- Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny
- Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od kości (mięso bardzo łatwo odchodzi od kości)
- Warzywa gotujemy na parze lub w wodzie
- Mięso i warzywa układamy na talerz, doprawiam solą i skrapiam oliwą lub olejem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Indyk udko (320 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Jarmuż (świeży) (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kiełki lucerny (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka
Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…
WIĘCEJ >Mini hot-dogi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części. Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…
WIĘCEJ >Wywar z kurczaka
Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…
WIĘCEJ >Krem jaglano-kokosowy
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…
WIĘCEJ >