fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka drobiowe gotowane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8fb57b57-cc52-40cc-a99c-ff1751e581ba-1

Udka drobiowe gotowane

Przygotowanie

  • Udka myjemy i zalewamy wodą
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał
  • Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od kości (mięso bardzo łatwo odchodzi od kości)
  • Warzywa gotujemy na parze lub w wodzie
  • Mięso i warzywa układamy na talerz, doprawiam solą i skrapiam oliwą lub olejem

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP) mogą dodać również przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Jeśli zależy nam na czasie – możemy udka upiec w piekarniku przez 30–40 minut, ugotować na parze 35–45 minut lub po prostu gotować krócej w wyższej temp. Kości można wrzucić z powrotem do wody i przygotować z nich wywar.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka indyka (320 g)
  • 1 garść kiełków lucerny (15 g)
  • 1 cukinie (300 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >