fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka drobiowe gotowane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8fb57b57-cc52-40cc-a99c-ff1751e581ba-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Udka drobiowe gotowane

Przygotowanie

  • Udka myjemy i zalewamy wodą
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał
  • Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od kości (mięso bardzo łatwo odchodzi od kości)
  • Warzywa gotujemy na parze lub w wodzie
  • Mięso i warzywa układamy na talerz, doprawiam solą i skrapiam oliwą lub olejem

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP) mogą dodać również przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Jeśli zależy nam na czasie – możemy udka upiec w piekarniku przez 30–40 minut, ugotować na parze 35–45 minut lub po prostu gotować krócej w wyższej temp. Kości można wrzucić z powrotem do wody i przygotować z nich wywar.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka indyka (320 g)
  • 1 garść kiełków lucerny (15 g)
  • 1 cukinie (300 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >