Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
Przygotowanie
- W misce mieszamy wszystkie przyprawy,
- W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny.
- Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10 minut obracamy udka i polewamy powstającym sosem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, aby do takiego posiłku dodać porcję warzyw np. w postaci sałatki lub zielonego koktajlu.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy.
Autor
Lista składników
- 4 udka z kurczaka (640 g)
- 3 łyżki musztardy (60 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 3 łyżki miodu (75 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Minestrone
Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >