fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-17

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach
  • Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm
  • Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa
  • Wstawiamy do lodówki
  • W dniu przygotowywania posiłku: ustawiamy piekarnik na opcję grzania góra-dół i nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Wstawiamy przykryte naczynie żaroodporne do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 godz. (maksymalnie 1,5 godz.)
  • Ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia z opcją termoobiegu

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim planie żywienia związanym z nietolerancjami.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przygotowania udek z kurczaka z dodatkami – zajrzyj w powiązane przepisy. Najsmaczniejsze dodaj do listy ulubionych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka (320 g)
  • 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >