Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Przygotowanie
Purée
- Obieramy marchew i ziemniaka
- Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy
- Gotujemy 20 min
- Odlewamy wodę/cedzimy
- Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
- Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
- Dodajemy estragon
- Miksujemy blenderem
- Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem
Perliczka z sosem grzybowym
- Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
- Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
- Przekładamy mięso na talerz
- Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 3 min
- Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
- Zasmażamy 3 min
- Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
- Dokładamy filet z perliczki
- Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
- Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Purée marchewkowo-estragonowe
- Ziemniak (75 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Estragon suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Filet z perliczki z sosem grzybowym
- Bulion mięsny (250 ml)
- Perlica pierś (150 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Borowik suszony (10 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…
WIĘCEJ >Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…
WIĘCEJ >Słoneczne jogurtowe smoothie
Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >