logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-3-2

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-3-2

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaka
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 min
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Perliczka z sosem grzybowym

  • Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
  • Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
  • Przekładamy mięso na talerz
  • Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
  • Zasmażamy 3 min
  • Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
  • Dokładamy filet z perliczki
  • Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
  • Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée:

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • ¼ łyżeczki estragonu
  • 1 łyżka smalcu

Perliczka z sosem grzybowym:

  • 1 filet z perliczki
  • 10 g suszonych grzybów (namoczonych w szklance zimnej wody przez minimum 6 godzin)
  • 1 ząbek obranego czosnku
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec, łój lub masło klarowane)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku (…)

WIĘCEJ >

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl