fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaka
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 min
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Perliczka z sosem grzybowym

  • Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
  • Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
  • Przekładamy mięso na talerz
  • Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
  • Zasmażamy 3 min
  • Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
  • Dokładamy filet z perliczki
  • Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
  • Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée marchewkowo-estragonowe

  • Ziemniak (75 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Estragon suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Filet z perliczki z sosem grzybowym

  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Perlica pierś (150 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >

Krem jaglano-kokosowy

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…

WIĘCEJ >

Sorbet zakochanych

Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…

WIĘCEJ >