fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaka
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 min
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Perliczka z sosem grzybowym

  • Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
  • Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
  • Przekładamy mięso na talerz
  • Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
  • Zasmażamy 3 min
  • Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
  • Dokładamy filet z perliczki
  • Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
  • Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)

Rady dietetyka

Pamiętaj, iż każdy przepis należy dopasować pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

Suszone grzyby moczymy przez min. 6 godz. w zimnej wodzie. Nie wylewamy wody, ponieważ przyda nam się w późniejszym etapie przyrządzania potrawy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée

  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 ziemniak (75 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ¼ łyżeczki estragonu (ok. 2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Perliczka z sosem grzybowym

  • 1 filet z perliczki (100 g)
  • 1 garść suszonych borowików (ok. 10 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu, łoju lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >