fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-3-3

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaka
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 min
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Perliczka z sosem grzybowym

  • Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
  • Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
  • Przekładamy mięso na talerz
  • Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
  • Zasmażamy 3 min
  • Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
  • Dokładamy filet z perliczki
  • Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
  • Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)

Rady dietetyka

Pamiętaj, iż każdy przepis należy dopasować pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

Suszone grzyby moczymy przez min. 6 godz. w zimnej wodzie. Nie wylewamy wody, ponieważ przyda nam się w późniejszym etapie przyrządzania potrawy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée

  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 ziemniak (75 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ¼ łyżeczki estragonu (ok. 2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Perliczka z sosem grzybowym

  • 1 filet z perliczki (100 g)
  • 1 garść suszonych grzybów (ok. 10 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu, łoju lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >