fbpx
logo
Szukaj
open close

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaka
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 min
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Perliczka z sosem grzybowym

  • Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
  • Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
  • Przekładamy mięso na talerz
  • Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
  • Zasmażamy 3 min
  • Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
  • Dokładamy filet z perliczki
  • Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
  • Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée marchewkowo-estragonowe

  • Ziemniak (75 g)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Estragon suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Filet z perliczki z sosem grzybowym

  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Perlica pierś (150 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >