Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Przygotowanie
Purée
- Obieramy marchew i ziemniaka
- Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy
- Gotujemy 20 min
- Odlewamy wodę/cedzimy
- Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
- Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
- Dodajemy estragon
- Miksujemy blenderem
- Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem
Perliczka z sosem grzybowym
- Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
- Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
- Przekładamy mięso na talerz
- Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 3 min
- Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
- Zasmażamy 3 min
- Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
- Dokładamy filet z perliczki
- Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
- Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)
Rady dietetyka
Pamiętaj, iż każdy przepis należy dopasować pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.
Uwagi
Suszone grzyby moczymy przez min. 6 godz. w zimnej wodzie. Nie wylewamy wody, ponieważ przyda nam się w późniejszym etapie przyrządzania potrawy.
Autor
Lista składników
Purée
- 1 marchewka (60 g)
- 1 ziemniak (75 g)
- 1 cebula (100 g)
- ¼ łyżeczki estragonu (ok. 2 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Perliczka z sosem grzybowym
- 1 filet z perliczki (100 g)
- 1 garść suszonych borowików (ok. 10 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu, łoju lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą
Kaszę gryczaną gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy owoce, posypujemy listkami mięty i posiekanymi orzechami włoskimi Podajemy
WIĘCEJ >Czekoladowe mleko
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.
WIĘCEJ >Kurczak w sosie migdałowym
Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…
WIĘCEJ >