Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Przygotowanie
Purée
- Obieramy marchew i ziemniaka
- Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy
- Gotujemy 20 min
- Odlewamy wodę/cedzimy
- Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli
- Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
- Dodajemy estragon
- Miksujemy blenderem
- Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem
Perliczka z sosem grzybowym
- Pierś z perliczki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (tak, żeby o połowę zwiększyła swoją objętość)
- Pół cebuli i czosnek kroimy w kostkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wkładamy mięso na patelnię i smażymy z każdej strony po 2-3 min
- Przekładamy mięso na talerz
- Na na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 3 min
- Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i dorzucamy na patelnię
- Zasmażamy 3 min
- Podlewamy wodą z grzybów i rosołem
- Dokładamy filet z perliczki
- Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min
- Nakładamy na talerz purée, mięso i polewamy sosem, który nam się zredukował (odparował)
Rady dietetyka
Pamiętaj, iż każdy przepis należy dopasować pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.
Uwagi
Suszone grzyby moczymy przez min. 6 godz. w zimnej wodzie. Nie wylewamy wody, ponieważ przyda nam się w późniejszym etapie przyrządzania potrawy.
Autor
Lista składników
Purée
- 1 marchewka (60 g)
- 1 ziemniak (75 g)
- 1 cebula (100 g)
- ¼ łyżeczki estragonu (ok. 2 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Perliczka z sosem grzybowym
- 1 filet z perliczki (100 g)
- 1 garść suszonych borowików (ok. 10 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu, łoju lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…
WIĘCEJ >Burgery wołowe z pieczonymi burakami
Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…
WIĘCEJ >Babka pomarańczowo – kokosowa
Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >