fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczarki faszerowane mięsem z indyka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-13

Pieczarki faszerowane mięsem z indyka

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu.
  • Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu.
  • Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie mieszamy z mięsem, przyprawami i rozpuszczonym olejem kokosowym.
  • Z mięsnej masy formujemy duże kule, układamy je w pieczarkach i dociskamy.
  • Pieczemy 40 min, a jeżeli mają być bardziej przypieczone to można włączyć jeszcze na 10 minut termoobieg.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia.

Uwagi

Powyżej znajdziesz ciekawy przepis na przyrządzenie faszerowanych batatów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 6 dużych pieczarek (np. portobello lub zwykłych, ale o średnicy ok. 8 cm – 720 g)
  • 400 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • ½ łyżeczki oregano (1 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
  • Szczypta pieprzu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Parówki zapiekane w cieście

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką, wodą, solą i oregano. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i układamy w małym naczyniu żaroodpornym. Naczynie dopełniamy ciastem. Po 30 minutach jest gotowe.

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z nasionami

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…

WIĘCEJ >