fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń z sarniny z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84f49932-db98-4aaf-9e6a-2a726b5c56f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń z sarniny z ziemniakami

Przygotowanie

Pieczeń z sarniny

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy równomiernie marynatą
  • Następnie przenosimy mięso do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i równomiernie obsmażamy z każdej strony, w między czasie podlewając marynatą
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, obkładamy ziemniakami, obranymi ząbkami czosnku i pozostałą zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-60 minut (w zależności od upodobań)
  • Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry

Marynata

  • W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy z zieleniną, po czym przesypujemy do miski
  • Dolewamy tłuszcz, dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń z sarniny

  • Sarnina comber (1000 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Marynata

  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Żurawina suszona (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Jałowiec (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Soczysta pieczeń wieprzowa z miodem

Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń wieprzowa z młodymi warzywami

Przygotowujemy marynatę: w moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i czosnek (1/3 ilości), po czym dolewamy tłuszcz i mieszamy Mięso dokładnie myjemy, (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń z indyka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 450 st. C Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy (…)

WIĘCEJ >

Angielska pieczeń wołowa

Marchewki z pasternakami obieramy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości masła i oliwę) Kładziemy mięso i (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru (…)

WIĘCEJ >