Pieczeń z sarniny z ziemniakami
Pieczeń z sarniny z ziemniakami
Przygotowanie
Pieczeń z sarniny
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy równomiernie marynatą
- Następnie przenosimy mięso do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc)
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso i równomiernie obsmażamy z każdej strony, w między czasie podlewając marynatą
- Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, obkładamy ziemniakami, obranymi ząbkami czosnku i pozostałą zieleniną
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-60 minut (w zależności od upodobań)
- Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry
Marynata
- W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy z zieleniną, po czym przesypujemy do miski
- Dolewamy tłuszcz, dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Pieczeń z sarniny
- Sarnina comber (1000 g)
- Ziemniak młody (500 g)
- Rozmaryn (świeży) (24 g)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Marynata
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Żurawina suszona (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Jałowiec (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa z porów
Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….
WIĘCEJ >Gęś z warzywami
Gęś dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz ze strony kupra (przetapiamy go na smalec) Następnie nacieramy gęś przyprawami (majerankiem, solą i pieprzem) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2/5 ilości) Gęś wkładamy do brytfanny, a następnie…
WIĘCEJ >