fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń z sarniny z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84f49932-db98-4aaf-9e6a-2a726b5c56f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń z sarniny z ziemniakami

Przygotowanie

Pieczeń z sarniny

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy równomiernie marynatą
  • Następnie przenosimy mięso do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i równomiernie obsmażamy z każdej strony, w między czasie podlewając marynatą
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, obkładamy ziemniakami, obranymi ząbkami czosnku i pozostałą zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-60 minut (w zależności od upodobań)
  • Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry

Marynata

  • W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy z zieleniną, po czym przesypujemy do miski
  • Dolewamy tłuszcz, dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń z sarniny

  • Sarnina comber (1000 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Marynata

  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Żurawina suszona (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Jałowiec (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z porów

Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Gęś z warzywami

Gęś dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz ze strony kupra (przetapiamy go na smalec) Następnie nacieramy gęś przyprawami (majerankiem, solą i pieprzem) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2/5 ilości) Gęś wkładamy do brytfanny, a następnie…

WIĘCEJ >