fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń z sarniny z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84f49932-db98-4aaf-9e6a-2a726b5c56f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń z sarniny z ziemniakami

Przygotowanie

Pieczeń z sarniny

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy równomiernie marynatą
  • Następnie przenosimy mięso do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i równomiernie obsmażamy z każdej strony, w między czasie podlewając marynatą
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, obkładamy ziemniakami, obranymi ząbkami czosnku i pozostałą zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-60 minut (w zależności od upodobań)
  • Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry

Marynata

  • W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy z zieleniną, po czym przesypujemy do miski
  • Dolewamy tłuszcz, dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń z sarniny

  • Sarnina comber (1000 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Marynata

  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Żurawina suszona (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Jałowiec (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Grillowany kurczak po tajsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy przyprawy (pieprz), cukier oraz sos sojowy i całość dokładnie blendujemy Mięso…

WIĘCEJ >

Wołowina duszona w warzywach

Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >