Angielska pieczeń wołowa
Angielska pieczeń wołowa
Przygotowanie
- Marchewki z pasternakami obieramy i kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości masła i oliwę)
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na talerz
- Na patelnię wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut, a następnie przenosimy na talerz
- Do garnka wkładamy mięso, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godz.
- Dodajemy warzywa i gotujemy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i warzywa, przenosimy do miski i przykrywamy folią
- Do miski osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy
- Mieszankę przelewamy do pozostałego bulionu, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Na talerze nakładamy mięso z warzywami i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.
Autor
Lista składników
- Wołowina rostbef (1250 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (400 g)
- Marchew (300 g)
- Pasternak (300 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Włoska pieczeń z indyka z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę i marchew obieramy Cebulę, marchew i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski…
WIĘCEJ >Pieczeń wołowa duszona z warzywami i grzybami
Mięso oczyszczamy i kroimy na kawałki w poprzek włókien Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Bakłażana kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1…
WIĘCEJ >Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa
Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Po tym…
WIĘCEJ >Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >