Angielska pieczeń wołowa
Angielska pieczeń wołowa
Przygotowanie
- Marchewki z pasternakami obieramy i kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości masła i oliwę)
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na talerz
- Na patelnię wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut, a następnie przenosimy na talerz
- Do garnka wkładamy mięso, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godz.
- Dodajemy warzywa i gotujemy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i warzywa, przenosimy do miski i przykrywamy folią
- Do miski osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy
- Mieszankę przelewamy do pozostałego bulionu, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Na talerze nakładamy mięso z warzywami i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.
Autor
Lista składników
- Wołowina rostbef (1250 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (400 g)
- Marchew (300 g)
- Pasternak (300 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza jaglana z orzechami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Następnie odcedzamy i nakładamy do misek Kaszę posypujemy orzechami i nasionami
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >Ryż z cielęciną i bananem
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie…
WIĘCEJ >