fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7912e7c0-b70f-4f8a-afeb-7546952f1491-1

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Przygotowanie

Pieczeń:·     

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Mięso solimy i pieprzymy
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony
  • Przekładamy do wolnowaru
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Na tej samą patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Przekładamy zawartość patelnie do wolnowaru
  • Na mięso z zasmażoną cebulą wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Włączamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
  • Po tym czasie wyłączamy, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i liście i ziele angielskie
  • Warzywa przekładamy do jakiegoś garnka
  • Wlewamy 0,5 litra zimnej wody
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Sałatka z buraków:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Puree z batatów:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki
  • Płuczemy
  • Wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 minut)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odcedzamy bataty na sicie
  • W tym samym garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Dodajemy bataty
  • Miksujemy blenderem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, ziela angielskiego, przecieru/koncentratu pomidorowego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia pieczeni w równie smaczny sposób – oznacz serduszkiem ulubione przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń

  • 600 g karkówki wieprzowej lub innej
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 łyżeczka przecieru/koncentratu pomidorowego (ok. 12 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 1 łyżka łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Sałatka z buraków

  • 3 ugotowane buraki (360 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (9 ml)
  • 1 łyżeczka łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Purée z batatów

  • 2 bataty (460 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >