fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7912e7c0-b70f-4f8a-afeb-7546952f1491-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Przygotowanie

Pieczeń:·     

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Mięso solimy i pieprzymy
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony
  • Przekładamy do wolnowaru
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Na tej samą patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Przekładamy zawartość patelnie do wolnowaru
  • Na mięso z zasmażoną cebulą wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Włączamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
  • Po tym czasie wyłączamy, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i liście i ziele angielskie
  • Warzywa przekładamy do jakiegoś garnka
  • Wlewamy 0,5 litra zimnej wody
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Sałatka z buraków:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Puree z batatów:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki
  • Płuczemy
  • Wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 minut)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odcedzamy bataty na sicie
  • W tym samym garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Dodajemy bataty
  • Miksujemy blenderem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, ziela angielskiego, przecieru/koncentratu pomidorowego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia pieczeni w równie smaczny sposób – oznacz serduszkiem ulubione przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń

  • 600 g karkówki wieprzowej lub innej
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 łyżeczka przecieru/koncentratu pomidorowego (ok. 12 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 1 łyżka łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Sałatka z buraków

  • 3 ugotowane buraki (360 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (9 ml)
  • 1 łyżeczka łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Purée z batatów

  • 2 bataty (460 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >