fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7912e7c0-b70f-4f8a-afeb-7546952f1491-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Przygotowanie

Pieczeń:·     

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Mięso solimy i pieprzymy
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony
  • Przekładamy do wolnowaru
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Na tej samą patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Przekładamy zawartość patelnie do wolnowaru
  • Na mięso z zasmażoną cebulą wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Włączamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
  • Po tym czasie wyłączamy, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i liście i ziele angielskie
  • Warzywa przekładamy do jakiegoś garnka
  • Wlewamy 0,5 litra zimnej wody
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Sałatka z buraków:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Puree z batatów:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki
  • Płuczemy
  • Wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 minut)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odcedzamy bataty na sicie
  • W tym samym garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Dodajemy bataty
  • Miksujemy blenderem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń wieprzowa

  • Woda (700 ml)
  • Wieprzowina karkówka (600 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka z buraczków

  • Burak (315 g)
  • Cebula (50 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (460 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…

WIĘCEJ >

Risotto z sosem Bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafiora ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dolewamy bulion…

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >