fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7912e7c0-b70f-4f8a-afeb-7546952f1491-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Przygotowanie

Pieczeń:·     

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce
  • Mięso solimy i pieprzymy
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony
  • Przekładamy do wolnowaru
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Na tej samą patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Przekładamy zawartość patelnie do wolnowaru
  • Na mięso z zasmażoną cebulą wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Włączamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
  • Po tym czasie wyłączamy, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i liście i ziele angielskie
  • Warzywa przekładamy do jakiegoś garnka
  • Wlewamy 0,5 litra zimnej wody
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Sałatka z buraków:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Puree z batatów:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki
  • Płuczemy
  • Wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 minut)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odcedzamy bataty na sicie
  • W tym samym garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Dodajemy bataty
  • Miksujemy blenderem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń wieprzowa

  • Woda (700 ml)
  • Wieprzowina karkówka (600 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka z buraczków

  • Burak (świeży) (315 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (460 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >