fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4240f40a-cd18-4af1-97f2-51c4bc35576b-1

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Karkówkę posolić i popieprzyć
  • Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy karkówkę z każdej strony po 2 min
  • Dorzucamy warzywa
  • Zasmażamy 5 min, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy i zasmażamy 2 min
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby ¾ mięsa było zakryte
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zagotowujemy
  • Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otwieramy piekarnik i obracamy mięso na drugą stronę
  • Po półtorej godzinie wyjmujemy z pieca
  • Mięso przekładamy na talerz i wyjmujemy łyżką cedzakową liście laurowe i ziele angielskie
  • Miksujemy wywar z warzywami na gładki sos
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • W czasie jak pieczeń jest piekarniku przygotowujemy buraczki

Sałatka z zasmażanych buraczków:

  • Ugotowane / upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 min, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy kaszy gryczanej, koncentratu pomidorowego, pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Najlepiej karkówkę jest obsmażać w brytfannie lub w patelni z metalową rączką, dzięki temu nie tracimy czasu oraz nie brudzimy dodatkowych naczyń.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 0,5 kg upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego (ok. 8 g)
  • 25 ml octu jabłkowego
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia - duża, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >