logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4240f40a-cd18-4af1-97f2-51c4bc35576b

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Karkówkę posolić i popieprzyć
  • Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy karkówkę z każdej strony po 2 min
  • Dorzucamy warzywa
  • Zasmażamy 5 min, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy i zasmażamy 2 min
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby ¾ mięsa było zakryte
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zagotowujemy
  • Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otwieramy piekarnik i obracamy mięso na drugą stronę
  • Po półtorej godzinie wyjmujemy z pieca
  • Mięso przekładamy na talerz i wyjmujemy łyżką cedzakową liście laurowe i ziele angielskie
  • Miksujemy wywar z warzywami na gładki sos
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • W czasie jak pieczeń jest piekarniku przygotowujemy buraczki

Sałatka z zasmażanych buraczków:

  • Ugotowane / upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 min, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy kaszy gryczanej, koncentratu, pieprzu i ziela angielskiego
Na Paleo nie dodajemy kaszy gryczanej

Uwagi

Najlepiej karkówkę obsmażać w brytfannie lub patelni z metalową rączką, dzięki temu to samo naczynie wkładamy do piekarnika, nie tracimy czasu, nie brudzimy dodatkowych rzeczy

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg karkówki
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 kg upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 przecier / koncentrat pomidorowy (200 g)
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Łyżka cedzakowa, Patelnia - duża, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka (…)

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do (…)

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl