fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4240f40a-cd18-4af1-97f2-51c4bc35576b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Karkówkę posolić i popieprzyć
  • Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy karkówkę z każdej strony po 2 min
  • Dorzucamy warzywa
  • Zasmażamy 5 min, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy i zasmażamy 2 min
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby ¾ mięsa było zakryte
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zagotowujemy
  • Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otwieramy piekarnik i obracamy mięso na drugą stronę
  • Po półtorej godzinie wyjmujemy z pieca
  • Mięso przekładamy na talerz i wyjmujemy łyżką cedzakową liście laurowe i ziele angielskie
  • Miksujemy wywar z warzywami na gładki sos
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • W czasie jak pieczeń jest piekarniku przygotowujemy buraczki

Sałatka z zasmażanych buraczków:

  • Ugotowane / upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 min, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń z karkówki

  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Kasza gryczana niepalona (250 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Rozmaryn suszony (6 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka z buraczków

  • Burak (świeży) (500 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (24 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)

WIĘCEJ >