fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4240f40a-cd18-4af1-97f2-51c4bc35576b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Karkówkę posolić i popieprzyć
  • Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy karkówkę z każdej strony po 2 min
  • Dorzucamy warzywa
  • Zasmażamy 5 min, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy i zasmażamy 2 min
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby ¾ mięsa było zakryte
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zagotowujemy
  • Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otwieramy piekarnik i obracamy mięso na drugą stronę
  • Po półtorej godzinie wyjmujemy z pieca
  • Mięso przekładamy na talerz i wyjmujemy łyżką cedzakową liście laurowe i ziele angielskie
  • Miksujemy wywar z warzywami na gładki sos
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • W czasie jak pieczeń jest piekarniku przygotowujemy buraczki

Sałatka z zasmażanych buraczków:

  • Ugotowane / upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 min, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczeń z karkówki

  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Kasza gryczana niepalona (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn suszony (6 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka z buraczków

  • Burak (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (24 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >