fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4240f40a-cd18-4af1-97f2-51c4bc35576b-1

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry
  • Karkówkę posolić i popieprzyć
  • Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Obsmażamy karkówkę z każdej strony po 2 min
  • Dorzucamy warzywa
  • Zasmażamy 5 min, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy i zasmażamy 2 min
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby ¾ mięsa było zakryte
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zagotowujemy
  • Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otwieramy piekarnik i obracamy mięso na drugą stronę
  • Po półtorej godzinie wyjmujemy z pieca
  • Mięso przekładamy na talerz i wyjmujemy łyżką cedzakową liście laurowe i ziele angielskie
  • Miksujemy wywar z warzywami na gładki sos
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • W czasie jak pieczeń jest piekarniku przygotowujemy buraczki

Sałatka z zasmażanych buraczków:

  • Ugotowane / upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewały łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dorzucamy starte buraki
  • Wlewamy ocet jabłkowy
  • Solimy, pieprzymy
  • Zasmażamy przez 3-4 min, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy kaszy gryczanej, koncentratu pomidorowego, pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Najlepiej karkówkę jest obsmażać w brytfannie lub w patelni z metalową rączką, dzięki temu nie tracimy czasu oraz nie brudzimy dodatkowych naczyń.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 0,5 kg upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego (ok. 8 g)
  • 25 ml octu jabłkowego
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia - duża, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >