fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c817db2a4-f75b-4324-8ecf-c91ff85fac4d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie
  • Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne z mięsem przykrywamy pokrywką i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (po ok. 25-40 minutach ściągamy pokrywkę)
  • W tym czasie komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Z piekarnika wyciągamy mięso, odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy plastry mięsa, komosę oraz warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (300 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z jarmużu

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z jabłkami

Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy Do osobnej…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >