Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa
Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie
- Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne z mięsem przykrywamy pokrywką i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (po ok. 25-40 minutach ściągamy pokrywkę)
- W tym czasie komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ogórka kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na pół
- Z piekarnika wyciągamy mięso, odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
- Na talerze nakładamy plastry mięsa, komosę oraz warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (300 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Grillowana pierś z indyka na warzywach
Grillowana pierś z indyka Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i…
WIĘCEJ >Indyk duszony z warzywami
Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki Marchew oraz seler obieramy i kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Faszerowane piersi z indyka
Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >