Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa
Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie
- Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne z mięsem przykrywamy pokrywką i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (po ok. 25-40 minutach ściągamy pokrywkę)
- W tym czasie komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ogórka kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na pół
- Z piekarnika wyciągamy mięso, odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
- Na talerze nakładamy plastry mięsa, komosę oraz warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (300 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z jarmużu
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z jabłkami
Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy Do osobnej…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >Sorbet bananowy i gruszkowy
Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…
WIĘCEJ >