fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c817db2a4-f75b-4324-8ecf-c91ff85fac4d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie
  • Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne z mięsem przykrywamy pokrywką i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (po ok. 25-40 minutach ściągamy pokrywkę)
  • W tym czasie komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Z piekarnika wyciągamy mięso, odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy plastry mięsa, komosę oraz warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (300 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy tłuszczem z przyprawami Ziemniaki obieramy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >