fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana pierś z indyka na warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad6ba87-3071-4527-ab8d-7c9554384dbf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Przygotowanie

Grillowana pierś z indyka

  • Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry
  • Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Na patelnię kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby mięso nie było surowe, ale też żeby go nie wysuszyć)
  • Usmażone mięso kładziemy na warzywach

Warzywa

  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Warzywa przenosimy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z indyka

  • Indyk pierś (300 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Warzywa

  • Brokuł (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka dla dziecka 10

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >

Sałatka na ciepło z kurczakiem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >

Marynowany kurczak z imbirem

Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu zagotowujemy wodę Kurczaka kładziemy piersią do góry na metalowym durszlaku i polewamy wrzącą wodą, aby zwiększył objętość i aby jego skóra zrobiła się napięta Cytryny kroimy…

WIĘCEJ >