fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowana pierś z indyka na warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad6ba87-3071-4527-ab8d-7c9554384dbf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Przygotowanie

Grillowana pierś z indyka

  • Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry
  • Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Na patelnię kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby mięso nie było surowe, ale też żeby go nie wysuszyć)
  • Usmażone mięso kładziemy na warzywach

Warzywa

  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Warzywa przenosimy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z indyka

  • Indyk pierś (300 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Warzywa

  • Brokuł (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Purée z selera i ziemniaków

Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Dip z tuńczyka i suszonych pomidorów

Tuńczyka odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i lekko rozdrabniamy widelcem Ogórki i pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki…

WIĘCEJ >