fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana pierś z indyka na warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad6ba87-3071-4527-ab8d-7c9554384dbf
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Przygotowanie

Grillowana pierś z indyka

  • Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry
  • Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Na patelnię kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby mięso nie było surowe, ale też żeby go nie wysuszyć)
  • Usmażone mięso kładziemy na warzywach

Warzywa

  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Warzywa przenosimy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z indyka

  • Indyk pierś (300 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Warzywa

  • Brokuł (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z dyni i mięsa

Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…

WIĘCEJ >