fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58df3ddc-2d0f-4e59-832a-8ee6ff2a8cdb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

Przygotowanie

  • Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy
  • Następnie pierś przyprawiamy z każdej strony (wszystkimi przyprawami)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak „zwiędnie”
  • Dodajemy śmietanę oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu)
  • W piersi wycinamy kieszonkę i wciskamy w nią farsz szpinakowy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do naczynia wkładamy pierś, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (225 g)
  • Indyk pierś (150 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >