fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58df3ddc-2d0f-4e59-832a-8ee6ff2a8cdb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

Przygotowanie

  • Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy
  • Następnie pierś przyprawiamy z każdej strony (wszystkimi przyprawami)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak „zwiędnie”
  • Dodajemy śmietanę oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu)
  • W piersi wycinamy kieszonkę i wciskamy w nią farsz szpinakowy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do naczynia wkładamy pierś, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (225 g)
  • Indyk pierś (150 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z bakaliami

Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)

WIĘCEJ >

Zupa pieczarkowa z estragonem

W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w słupki Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut W tym czasie grzyby dokładnie…

WIĘCEJ >