fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58df3ddc-2d0f-4e59-832a-8ee6ff2a8cdb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

Przygotowanie

  • Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy
  • Następnie pierś przyprawiamy z każdej strony (wszystkimi przyprawami)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak „zwiędnie”
  • Dodajemy śmietanę oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu)
  • W piersi wycinamy kieszonkę i wciskamy w nią farsz szpinakowy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do naczynia wkładamy pierś, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (225 g)
  • Indyk pierś (150 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cielęcina z serem po parmeńsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut…

WIĘCEJ >

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >