fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk duszony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cef60a2e7-c5f9-4677-9c89-f72da027fe27
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk duszony z warzywami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka
  • Mięso i pieczarki kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w słupki
  • Marchew oraz seler obieramy i kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż się zeszkli)
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pozostałe warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 minut
  • Na koniec dolewamy wodę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (690 g)
  • Indyk pierś (450 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Por (140 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Seler korzeń (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Curry w proszku (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia - głęboka, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Duszone żeberka z kapustą

Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy również przyprawy, dolewamy bulion (1/2 ilości) i dusimy przez…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >