Pieczeń z indyka
Pieczeń z indyka
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 450 st. C
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
- Usmażoną cebulę do miski z serem, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy (masa powinna być jednolita i zwarta)
- Gotową masę przenosimy do brytfanny i ugniatamy
- Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (650 g)
- Śmietanka kremówka 30% (80 ml)
- Ser Parmezan (80 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Indyk w sosie żurawinowym
Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Do…
WIĘCEJ >Aromatyczne tajskie curry z indyka
Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając Dolewamy pozostałe mleko oraz bulion i zagotowujemy Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i gotujemy przez…
WIĘCEJ >Burgery z indyka z surówką
Cebulę obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w drobną kostkę Kapustę szatkujemy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z szynką i smażymy przez ok. 2-3…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >