fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c507cc26b-21c6-4735-a1bf-57773d24a829
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do rondla wlewamy wino, dodajemy żurawinę oraz przyprawy (kolendrę) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy, aby sos trochę przestygł
  • Mięso smarujemy 1/4 ilością sosu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 30-40 minut
  • Co ok. 10 minut smarujemy mięso sosem (nie wykorzystujemy całego sosu)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Pozostały sos podgrzewamy w garnku
  • Mięso kroimy na kawałki, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (800 g)
  • Żurawina konfitura (150 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli

Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >