fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c507cc26b-21c6-4735-a1bf-57773d24a829
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do rondla wlewamy wino, dodajemy żurawinę oraz przyprawy (kolendrę) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy, aby sos trochę przestygł
  • Mięso smarujemy 1/4 ilością sosu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 30-40 minut
  • Co ok. 10 minut smarujemy mięso sosem (nie wykorzystujemy całego sosu)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Pozostały sos podgrzewamy w garnku
  • Mięso kroimy na kawałki, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (800 g)
  • Żurawina konfitura (150 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Pizza z kurczakiem

Mięso kroimy w cienkie paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >