Indyk w sosie żurawinowym
Indyk w sosie żurawinowym
Przygotowanie
- Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
- Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do rondla wlewamy wino, dodajemy żurawinę oraz przyprawy (kolendrę) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy, aby sos trochę przestygł
- Mięso smarujemy 1/4 ilością sosu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Następnie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 30-40 minut
- Co ok. 10 minut smarujemy mięso sosem (nie wykorzystujemy całego sosu)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
- Pozostały sos podgrzewamy w garnku
- Mięso kroimy na kawałki, nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (800 g)
- Żurawina konfitura (150 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Burgery z indyka z surówką
Cebulę obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w drobną kostkę Kapustę szatkujemy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z szynką i smażymy przez ok. 2-3…
WIĘCEJ >Indyk duszony z warzywami
Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki Marchew oraz seler obieramy i kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Indyk z ryżem z kalafiora
Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, a następnie miksujemy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Umieszczamy przygotowany ryż z kalafiora, doprawiamy i…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >