fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceed2aa0f-088c-4ad7-877e-cbdb8d9dc969-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
  • Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu 
  • Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne
  • Pieczemy 10 min

Warzywa duszone: 

  • Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
  • Selera kroimy w cienkie ukośne plastry
  • Imbir drobno kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy imbir
  • Smażymy 3-4 minuty
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia polędwiczki – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 100 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 cm obranego imbiru (ok. 1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >