Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
- Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu
- Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne
- Pieczemy 10 min
Warzywa duszone:
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
- Selera kroimy w cienkie ukośne plastry
- Imbir drobno kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone warzywa
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy imbir
- Smażymy 3-4 minuty
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwiczki.
Autor
Lista składników
Pieczona polędwiczka
- Wieprzowina polędwica (surowa) (100 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Warzywa duszone
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Imbir korzeń (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z serem pleśniowym lazur
Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy
WIĘCEJ >Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado
Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…
WIĘCEJ >Omlet ze szparagami
Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >