fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceed2aa0f-088c-4ad7-877e-cbdb8d9dc969-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
  • Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu 
  • Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne
  • Pieczemy 10 min

Warzywa duszone: 

  • Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
  • Selera kroimy w cienkie ukośne plastry
  • Imbir drobno kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy imbir
  • Smażymy 3-4 minuty
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwiczki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczona polędwiczka

  • Wieprzowina polędwica (100 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa duszone

  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Seler nać (45 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Imbir (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >