Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
- Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu
- Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne
- Pieczemy 10 min
Warzywa duszone:
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
- Selera kroimy w cienkie ukośne plastry
- Imbir drobno kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone warzywa
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy imbir
- Smażymy 3-4 minuty
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia polędwiczki – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 100 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 łodyga selera naciowego (45 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 cm obranego imbiru (ok. 1 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…
WIĘCEJ >Paleo schabowy w panierce bez jajka
Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z fenkułem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…
WIĘCEJ >