Pieczona polędwiczka
Pieczona polędwiczka
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Polędwiczkę kroimy na grube kawałki.
- Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy przez 30 minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej znajdują się inne sposoby przyrządzenia polędwiczki – spójrz w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 4 listki mięty pieprzowej (1 g)
- 1 łyżka octu balsamicznego (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony surowy boczek z buraczkami
Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…
WIĘCEJ >