fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a2cb692-7b70-4019-b90b-f9b3822fecf2-1

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Włączyć piekarnik na 180 stopni
  • Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w plastry
  • Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie ma)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso, solimy i pieprzymy
  • Smażymy z każdej strony po 2 minuty
  • Obsmażone mięso kładziemy na blaszkę lub naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika na 14 minut
  • W tym czasie smażymy na patelni pokrojoną marchew, cebulę, paprykę, cykorię z każdej strony po 3 minuty
  • Warzywa lekko solimy i pieprzymy
  • Warzywa przekładamy na talerz
  • Mięso wyjmujemy z pieca, przekładamy na minutę na deskę
  • Kroimy mięso w plastry i układamy obok warzyw 

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i papryki. Zamiast papryki można dodać cukinię. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Skorzystaj z naszych propozycji przygotowania polędwiczki na kilka, smacznych sposobów – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >