fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a2cb692-7b70-4019-b90b-f9b3822fecf2-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Włączyć piekarnik na 180 stopni
  • Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w plastry
  • Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie ma)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso, solimy i pieprzymy
  • Smażymy z każdej strony po 2 minuty
  • Obsmażone mięso kładziemy na blaszkę lub naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika na 14 minut
  • W tym czasie smażymy na patelni pokrojoną marchew, cebulę, paprykę, cykorię z każdej strony po 3 minuty
  • Warzywa lekko solimy i pieprzymy
  • Warzywa przekładamy na talerz
  • Mięso wyjmujemy z pieca, przekładamy na minutę na deskę
  • Kroimy mięso w plastry i układamy obok warzyw 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwiczki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (200 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Kalarepa (80 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa

Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Kiełbaski grillowane

Podgrzewamy kiełbaski Wrzucamy do wrzątku, nie gotujemy Wyciągamy po 5 minutach Kładziemy parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy do zarumienienia

WIĘCEJ >