Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami
Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Włączyć piekarnik na 180 stopni
- Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm
- Cebulę obrać i pokroić w plastry
- Paprykę pokroić w plastry
- Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie ma)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso, solimy i pieprzymy
- Smażymy z każdej strony po 2 minuty
- Obsmażone mięso kładziemy na blaszkę lub naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika na 14 minut
- W tym czasie smażymy na patelni pokrojoną marchew, cebulę, paprykę, cykorię z każdej strony po 3 minuty
- Warzywa lekko solimy i pieprzymy
- Warzywa przekładamy na talerz
- Mięso wyjmujemy z pieca, przekładamy na minutę na deskę
- Kroimy mięso w plastry i układamy obok warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwiczki.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (200 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Kalarepa (80 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Cykoria (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stir-fried pak choi
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa
Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Kiełbaski grillowane
Podgrzewamy kiełbaski Wrzucamy do wrzątku, nie gotujemy Wyciągamy po 5 minutach Kładziemy parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy do zarumienienia
WIĘCEJ >