fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone bataty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb55ebf7-35e7-417b-bab6-4a4b7a4a7190-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone bataty

Przygotowanie

  • Bataty myjemy i kroimy w kostkę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika).
  • Masło mieszamy z przyprawami.
  • Układamy pokrojone bataty do żaroodpornego naczynia i polewamy masłem z przyprawami.
  • Dokładnie i mieszamy, obtaczając kawałki batatów w tłuszczu. 
  • Pieczemy przez ok. 30 minut lub do miękkości.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się także frytki z batatów, które także możesz przyrządzić.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 bataty (60 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem' z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >