fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone bataty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb55ebf7-35e7-417b-bab6-4a4b7a4a7190-1

Pieczone bataty

Przygotowanie

  • Bataty myjemy i kroimy w kostkę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika).
  • Masło mieszamy z przyprawami.
  • Układamy pokrojone bataty do żaroodpornego naczynia i polewamy masłem z przyprawami.
  • Dokładnie i mieszamy, obtaczając kawałki batatów w tłuszczu. 
  • Pieczemy przez ok. 30 minut lub do miękkości.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się także frytki z batatów, które także możesz przyrządzić.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 bataty (60 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…

WIĘCEJ >