Pieczone bataty
Pieczone bataty
Przygotowanie
- Bataty myjemy i kroimy w kostkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika).
- Masło mieszamy z przyprawami.
- Układamy pokrojone bataty do żaroodpornego naczynia i polewamy masłem z przyprawami.
- Dokładnie i mieszamy, obtaczając kawałki batatów w tłuszczu.
- Pieczemy przez ok. 30 minut lub do miękkości.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na frytki z batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.