Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem
Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części)
- Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy
- Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (do momentu, aż będą chrupiące)
- Ziemniaki podczas pieczenia mieszamy 2 razy, tak aby upiekły się z każdej strony
- Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Paprykę z pomidorem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Do miski dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy
- Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
- Na ręcznik przenosimy upieczone łódeczki, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
- Następnie nakładamy łódeczki na talerze i podajemy z pomidorowym dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (750 g)
- Pomidor (300 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kalafiora i topinamburu
Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Kurczak z batatami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Bataty obieramy i kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy bataty…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym owocami
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy ulubione owoce
WIĘCEJ >Pulpety z indyka i makaronu
Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł) Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Chili z zieleniną…
WIĘCEJ >