fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a4eba1f-8a95-4c04-a86f-fa1791b041ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części)
  • Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy
  • Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (do momentu, aż będą chrupiące)
  • Ziemniaki podczas pieczenia mieszamy 2 razy, tak aby upiekły się z każdej strony
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Paprykę z pomidorem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Na ręcznik przenosimy upieczone łódeczki, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie nakładamy łódeczki na talerze i podajemy z pomidorowym dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kalafiora i topinamburu

Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Kurczak z batatami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Bataty obieramy i kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy bataty…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym owocami

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy ulubione owoce

WIĘCEJ >

Pulpety z indyka i makaronu

Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł) Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Chili z zieleniną…

WIĘCEJ >