fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części)
  • Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy
  • Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut (do momentu, aż będą chrupiące)
  • Ziemniaki podczas pieczenia mieszamy 2 razy, tak aby upiekły się z każdej strony
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Paprykę z pomidorem kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Na ręcznik przenosimy upieczone łódeczki, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie nakładamy łódeczki na talerze i podajemy z pomidorowym dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte) Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę Pieczarki oczyszczamy…

WIĘCEJ >