fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-62
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny, aby ziemniaki ostygły i wyschły
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i ostrożnie układamy w nim ziemniaki (przekrojoną stroną do dołu)
  • Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Z piekarnika wyciągamy naczynie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i delikatnie mieszamy, tak aby ziemniaki pokryły się oliwą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ziemniakami i klopsikami

Bulion zagotowujemy Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pozostałe warzywa (połowę cebuli) i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Zawartość patelni przenosimy…

WIĘCEJ >

Pierś indyka z komosą ryżową i awokado

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i posypujemy przyprawami z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (na złotawy kolor)…

WIĘCEJ >

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone i całość dokładnie mieszamy Do blendera (lub miksera) wybijamy jaja, dodajemy cukier oraz cynamon i…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >