fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb03b4df2-e973-43fa-ae4f-8c24cf828eff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny, aby ziemniaki ostygły i wyschły
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i ostrożnie układamy w nim ziemniaki (przekrojoną stroną do dołu)
  • Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Z piekarnika wyciągamy naczynie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i delikatnie mieszamy, tak aby ziemniaki pokryły się oliwą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselka z płatkami migdałowymi

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru) Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i…

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Jagnięce kotleciki z pitą

Kotleciki Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Zieleninę (rozmaryn i natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski z…

WIĘCEJ >