fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaczki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-30
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaczki

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na blachę wylewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie ziemniaki odcedzamy, z powrotem wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką
  • Z piekarnika wyciągamy blachę i stawiamy na kuchenkę na średni ogień
  • Na blachę wrzucamy ziemniaki i potrząsamy, tak aby dokładnie pokryły się gorącym tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 20-25 minut (do momentu, aż będą chrupiące)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z kurczakiem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę oraz mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i rzodkiewki

Łososia i rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w plastry Koper drobno siekamy Na talerzu układamy na przemian plastry łososia, rzodkiewki i awokado, całość skrapiamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy koprem,…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…

WIĘCEJ >