Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na blachę wylewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Ziemniaki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Po tym czasie ziemniaki odcedzamy, z powrotem wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką
- Z piekarnika wyciągamy blachę i stawiamy na kuchenkę na średni ogień
- Na blachę wrzucamy ziemniaki i potrząsamy, tak aby dokładnie pokryły się gorącym tłuszczem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 20-25 minut (do momentu, aż będą chrupiące)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z bakaliami
Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min (aż płatki staną się miękkie) Owsiankę przenosimy do misek i posypujemy bakaliami
WIĘCEJ >Grillowane mango z karmelem
Z każdego owocu mango odcinamy po dwa, duże plastry, odcinając możliwie najbliżej pestki, po czym nacinamy miąższ w romby, krojąc do głębokości 3/4, tak aby nie naruszyć skórki Miąższ wokół pestki zachowujemy do innych celów…
WIĘCEJ >Hummus pomidorowo-paprykowy
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Grillowany camembert z gruszką, winogronem i orzechami
Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy ser i grillujemy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty Gruszkę kroimy w plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy rukolę, winogrono, gruszkę oraz orzechy, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…
WIĘCEJ >