fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaczki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8fa9726d-ea97-477c-8680-9a9a4bfb791f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone ziemniaczki

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na blachę wylewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie ziemniaki odcedzamy, z powrotem wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką
  • Z piekarnika wyciągamy blachę i stawiamy na kuchenkę na średni ogień
  • Na blachę wrzucamy ziemniaki i potrząsamy, tak aby dokładnie pokryły się gorącym tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Następnie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 20-25 minut (do momentu, aż będą chrupiące)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z bakaliami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min (aż płatki staną się miękkie) Owsiankę przenosimy do misek i posypujemy bakaliami

WIĘCEJ >

Grillowane mango z karmelem

Z każdego owocu mango odcinamy po dwa, duże plastry, odcinając możliwie najbliżej pestki, po czym nacinamy miąższ w romby, krojąc do głębokości 3/4, tak aby nie naruszyć skórki Miąższ wokół pestki zachowujemy do innych celów…

WIĘCEJ >

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z gruszką, winogronem i orzechami

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy ser i grillujemy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty Gruszkę kroimy w plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy rukolę, winogrono, gruszkę oraz orzechy, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >