fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce49e0ea0-7507-4b8d-ad32-2a95a2a071ab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone ziemniaki z pesto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
  • Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków)
  • Ziemniaki smarujemy tłuszczem
  • Na folię wkładamy papier, a na papier ziemniaki i lekko zawijamy
  • Zawinięte ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut (pieczemy do miękkości)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni prażymy orzechy przez ok. 4-5 minut, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Do blendera wrzucamy zieleninę, czosnek oraz połowę orzechów i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Gotowe pesto przenosimy do miski z serem, dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odkładamy na kilka minut do ostygnięcia i odwijamy z papieru i folii
  • Następnie każdego ziemniaka nacinamy na krzyż, nakładamy mieszankę z pesto i posypujemy drugą połową orzechów

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane nachos z warzywami i serem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Chleb żytni z awokado

Awokado obieramy, kroimy w plastry i rozkładamy na kromkach chleba Całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Tosty z serem

Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka

WIĘCEJ >