fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-110
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaki z pesto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
  • Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków)
  • Ziemniaki smarujemy tłuszczem
  • Na folię wkładamy papier, a na papier ziemniaki i lekko zawijamy
  • Zawinięte ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut (pieczemy do miękkości)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni prażymy orzechy przez ok. 4-5 minut, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Do blendera wrzucamy zieleninę, czosnek oraz połowę orzechów i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Gotowe pesto przenosimy do miski z serem, dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odkładamy na kilka minut do ostygnięcia i odwijamy z papieru i folii
  • Następnie każdego ziemniaka nacinamy na krzyż, nakładamy mieszankę z pesto i posypujemy drugą połową orzechów

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…

WIĘCEJ >