fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z bekonem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-38
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaki z bekonem

Przygotowanie

  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie kroimy ziemniaki na pół, tak aby nie uszkodzić łupin i wydłubujemy miąższ ziemniaków do miski
  • Dolewamy mleko i ucieramy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy ser kanapkowy wraz ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż staną się chrupiące
  • Plastry boczku przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie kroimy plastry boczku na kawałki o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Powstała masę przenosimy do łupin ziemniaków, układamy na blachę i posypujemy serem żółtym
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (900 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (200 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Ser żółty (70 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikrofalówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Ryż z cielęciną i bananem

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >