fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49f11873-7a46-4ca4-a1b6-1a2476df695b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone ziemniaki z bekonem

Przygotowanie

  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie kroimy ziemniaki na pół, tak aby nie uszkodzić łupin i wydłubujemy miąższ ziemniaków do miski
  • Dolewamy mleko i ucieramy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy ser kanapkowy wraz ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż staną się chrupiące
  • Plastry boczku przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie kroimy plastry boczku na kawałki o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Powstała masę przenosimy do łupin ziemniaków, układamy na blachę i posypujemy serem żółtym
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (900 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (200 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser żółty (70 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikrofalówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – ptaszek

Kromkę chleba kroimy na części w kształcie ptaszka Rzodkiewkę kroimy na paski, przypominające włosy Ogórka kroimy na plastry Z marchewki wycinamy nosek Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z ziołami

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry Do miski wkładamy…

WIĘCEJ >

Sos miodowo-musztardowy

Bierzemy miskę Nakładamy musztardę i miód Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy) Jeśli zacznie się robić bardzo gęste,…

WIĘCEJ >