Pieczone ziemniaki z bekonem
Pieczone ziemniaki z bekonem
Przygotowanie
- Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Szczypiorek siekamy
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
- Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie kroimy ziemniaki na pół, tak aby nie uszkodzić łupin i wydłubujemy miąższ ziemniaków do miski
- Dolewamy mleko i ucieramy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy ser kanapkowy wraz ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż staną się chrupiące
- Plastry boczku przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Następnie kroimy plastry boczku na kawałki o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski z ziemniakami
- Dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy
- Powstała masę przenosimy do łupin ziemniaków, układamy na blachę i posypujemy serem żółtym
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (900 g)
- Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (200 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ser żółty (70 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięca – ptaszek
Kromkę chleba kroimy na części w kształcie ptaszka Rzodkiewkę kroimy na paski, przypominające włosy Ogórka kroimy na plastry Z marchewki wycinamy nosek Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z ziołami
Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry Do miski wkładamy…
WIĘCEJ >Sos miodowo-musztardowy
Bierzemy miskę Nakładamy musztardę i miód Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy) Jeśli zacznie się robić bardzo gęste,…
WIĘCEJ >