fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49f11873-7a46-4ca4-a1b6-1a2476df695b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z bekonem

Przygotowanie

  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ziemniaki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie kroimy ziemniaki na pół, tak aby nie uszkodzić łupin i wydłubujemy miąższ ziemniaków do miski
  • Dolewamy mleko i ucieramy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy ser kanapkowy wraz ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż staną się chrupiące
  • Plastry boczku przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie kroimy plastry boczku na kawałki o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Powstała masę przenosimy do łupin ziemniaków, układamy na blachę i posypujemy serem żółtym
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (900 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (200 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser żółty (70 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikrofalówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Sałatka z rolkami łososiowo-serowymi

Łososia kroimy w plastry Ser kroimy na kawałki (w przypadku jeśli nie mamy małych kulek) Rzodkiewkę kroimy w pół plastry Z granatu wydłubujemy pestki Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy rzodkiewkę i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy…

WIĘCEJ >