fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96d8dfa2-2a34-4650-b9fe-3e39fe39d1c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Tłuszcz z czosnkiem nakładamy na ziemniaki, na wierzch kładziemy tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy (zbieramy rogi każdego kawałka papieru, zbieramy razem i związujemy nicią kuchenną)
  • Następnie każde zwinięte ziemniaki owijamy folią aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
  • Po upieczeniu czekamy ok. 10 minut i dopiero odwijamy ziemniaki z folii i papieru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1200 g)
  • Masło (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące ziemniaczki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaczki

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na blachę wylewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek (…)

WIĘCEJ >

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż (…)

WIĘCEJ >