fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-78
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Tłuszcz z czosnkiem nakładamy na ziemniaki, na wierzch kładziemy tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy (zbieramy rogi każdego kawałka papieru, zbieramy razem i związujemy nicią kuchenną)
  • Następnie każde zwinięte ziemniaki owijamy folią aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
  • Po upieczeniu czekamy ok. 10 minut i dopiero odwijamy ziemniaki z folii i papieru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1200 g)
  • Masło (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mamałyga z syropem klonowym

Do garnka wlewamy mleko z wodą, dodajemy kaszę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Mamałygę przelewamy do misek i polewamy syropem

WIĘCEJ >

Burger z dziczyzny

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)

WIĘCEJ >

Dziecięce kanapki 148

Kromki chleba smarujemy tłuszczem i kładziemy na talerz Ogórka, pomidora, oliwki oraz ser kroimy w plastry Na osobnym talerzu układamy wszystkie warzywa oraz ser tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Makaronowe świderki w sosie

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na suchą patelnię wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >