fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96d8dfa2-2a34-4650-b9fe-3e39fe39d1c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Tłuszcz z czosnkiem nakładamy na ziemniaki, na wierzch kładziemy tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy (zbieramy rogi każdego kawałka papieru, zbieramy razem i związujemy nicią kuchenną)
  • Następnie każde zwinięte ziemniaki owijamy folią aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
  • Po upieczeniu czekamy ok. 10 minut i dopiero odwijamy ziemniaki z folii i papieru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1200 g)
  • Masło (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy tłuszczem z przyprawami Ziemniaki obieramy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kot

Ogórka kroimy na plastry, pół plastry i paski Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt kota (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >