fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96d8dfa2-2a34-4650-b9fe-3e39fe39d1c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Tłuszcz z czosnkiem nakładamy na ziemniaki, na wierzch kładziemy tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy (zbieramy rogi każdego kawałka papieru, zbieramy razem i związujemy nicią kuchenną)
  • Następnie każde zwinięte ziemniaki owijamy folią aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
  • Po upieczeniu czekamy ok. 10 minut i dopiero odwijamy ziemniaki z folii i papieru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1200 g)
  • Masło (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami

Mięso kroimy w plastry o wielkości ok. 1,5 cm i posypujemy przyprawami Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >

Twarogowo-brokułowa owieczka

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Z chleba wycinamy główkę i uszka owieczki Z salami wycinamy trójkąciki pasujące na kształt uszek Na wyciętą główkę owieczki nakładamy twaróg…

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >