fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc20b98ef-2606-43a0-9eea-775429eeb7f3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z anchois

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Anchois i zieleninę drobno siekamy
  • Ser kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony (do momentu, aż zrobią się delikatnie złotawe)
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i równo rozkładamy na dnie
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy anchois oraz kapary i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy przecier i zieleninę, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Mięso polewamy sosem, a na wierzchu układamy ser
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (120 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Anchois (sardela) (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Kapary (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka dla dziecka 10

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Grillowana pierś z indyka Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i…

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą

Dynię obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (na półtwardo), a następnie odcedzamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dynię i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >