fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc20b98ef-2606-43a0-9eea-775429eeb7f3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kurczak z anchois

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Anchois i zieleninę drobno siekamy
  • Ser kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony (do momentu, aż zrobią się delikatnie złotawe)
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i równo rozkładamy na dnie
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy anchois oraz kapary i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy przecier i zieleninę, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Mięso polewamy sosem, a na wierzchu układamy ser
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (120 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Anchois (sardela) (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Kapary (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Spaghetti konjac w sosie pomidorowym

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę (…)

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >