Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem
Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Suszone pomidory drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Na talerzu kładziemy łososia, a na wierzch szpinak
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z łososiem.
Autor
Lista składników
- Łosoś dziki (świeży) (160 g)
- Szpinak (100 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Pomidor suszony (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Chilli z wieprzowiny
Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….
WIĘCEJ >