fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3ba3212-6ae4-4784-8348-3a0f3f6bdb1b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Suszone pomidory drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerzu kładziemy łososia, a na wierzch szpinak

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś dziki (świeży) (160 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Pomidor suszony (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >