fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3ba3212-6ae4-4784-8348-3a0f3f6bdb1b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Suszone pomidory drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerzu kładziemy łososia, a na wierzch szpinak

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś dziki (świeży) (160 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Pomidor suszony (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >