fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3ba3212-6ae4-4784-8348-3a0f3f6bdb1b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Suszone pomidory drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerzu kładziemy łososia, a na wierzch szpinak

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś dziki (świeży) (160 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Pomidor suszony (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min obieramy…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >