Pierś indyka w curry
Pierś indyka w curry
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy
- Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Pomidorki kroimy na pół
- Paprykę kroimy w paski
- Ogórka kroimy w plastry
- Do miski wkładamy sałatę oraz wszystkie warzywa, całość skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami
- Mięso ściągamy z patelni, odkładamy na ok. 3-5 minut do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
- Plastry mięsa układamy na sałatkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (150 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Sałata karbowana (50 g)
- Papryka żółta (50 g)
- Ogórek długi (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Curry w proszku (1.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cukinia małosolna
Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół plastry (końcówki odcinamy) Kawałki cukinii układamy w słoikach, dodajemy koper, czosnek i liście laurowe Wodę zagotowujemy Dodajemy sól i rozpuszczamy Słoiki z cukinią zalewamy solanką, zakręcamy…
WIĘCEJ >Kokosowa karkówka z warzywami
Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…
WIĘCEJ >Klasyczne tortille pszenne
Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (sól), dodajemy tłuszcz, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie miksujemy (do momentu, aż mieszanka będzie przypominać drugą bułkę tartą) Z masy formujemy kulę, wkładamy do…
WIĘCEJ >Risotto cytrynowo-tymiankowe
Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >