fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne skrzydełka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa8e23d2-4567-40c8-b042-474cc760cc26
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantne skrzydełka kurczaka

Przygotowanie

  • Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy
  • Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka)
  • Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i passatę, dodajemy cukier oraz przyprawy (chili) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kładziemy na blachę, polewamy marynatą i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (720 g)
  • Sos hoisin (100 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Skrzydełka kurczaka w marynacie

Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Skrzydełka z kurczaka

Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, musztardę, ketchup oraz majonez i całość dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka (…)

WIĘCEJ >