fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne skrzydełka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa8e23d2-4567-40c8-b042-474cc760cc26
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne skrzydełka kurczaka

Przygotowanie

  • Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy
  • Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka)
  • Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i passatę, dodajemy cukier oraz przyprawy (chili) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kładziemy na blachę, polewamy marynatą i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (720 g)
  • Sos hoisin (100 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier…

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >

Pieczone owoce z kruszonką

Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…

WIĘCEJ >