fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące skrzydełka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfacce057-ed2a-4024-933e-aeec445d8554

Chrupiące skrzydełka

Przygotowanie

  • Skrzydełka myjemy i układamy w misce
  • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
  • Wlewamy do miski ze skrzydełkami
  • Odstawiamy na kilka godz. do lodówki
  • Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Pieczemy skrzydełka przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180 st. C na kolejne 40 minut
  • Podajemy najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim planie żywieniowym.

Uwagi

Powyżej zainspiruj się pomysłem na skrzydełka w musztardzie (powiązane przepisy).

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 6 skrzydełek z kurczaka (360 g)

Marynata

  • 50 g wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki suszonej papryczki chilli (2 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (12 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Wątróbka pieczona z jabłkami

Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >