Chrupiące skrzydełka
Chrupiące skrzydełka
Przygotowanie
- Skrzydełka myjemy i układamy w misce
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
- Wlewamy do miski ze skrzydełkami
- Odstawiamy na kilka godz. do lodówki
- Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
- Pieczemy skrzydełka przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180 st. C na kolejne 40 minut
- Podajemy najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim planie żywieniowym.
Uwagi
Powyżej zainspiruj się pomysłem na skrzydełka w musztardzie (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 6 skrzydełek z kurczaka (360 g)
Marynata
- 50 g wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki suszonej papryczki chilli (2 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (12 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z awokado z serem kozim
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…
WIĘCEJ >Spring rolls sajgonki
Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Owoce morza ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….
WIĘCEJ >