Skrzydełka musztardowe
Skrzydełka musztardowe
Przygotowanie
- Skrzydełka myjemy i układamy w misce
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
- Wlewamy do miski ze skrzydełkami
- Odstawiamy na kilka godz. do lodówki
- Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
- Pieczemy skrzydełka przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180 st. C na kolejne 40 minut
- Podajemy (najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej zainspiruj się innym pomysłem na podanie chrupiących skrzydełek – spójrz w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 6 skrzydełek z kurczaka (360 g)
Marynata
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 2 łyżki musztardy (40 g)
- 15 g aminokwasów kokosowych (zamiennik sosu sojowego)
- ½ łyżeczki kuminu (2 g)
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyk z kurczaka na batatach
Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…
WIĘCEJ >Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >