Skrzydełka musztardowe
Skrzydełka musztardowe
Przygotowanie
- Skrzydełka myjemy i układamy w misce
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
- Wlewamy do miski ze skrzydełkami
- Odstawiamy na kilka godz. do lodówki
- Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
- Pieczemy skrzydełka przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180 st. C na kolejne 40 minut
- Podajemy (najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej zainspiruj się innym pomysłem na podanie chrupiących skrzydełek – spójrz w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 6 skrzydełek z kurczaka (360 g)
Marynata
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 2 łyżki musztardy (40 g)
- 15 g aminokwasów kokosowych (zamiennik sosu sojowego)
- ½ łyżeczki kuminu (2 g)
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti z warzyw z łososiem
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >Wątróbka pieczona z jabłkami
Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >