fbpx
logo
Szukaj
open close

Skrzydełka kurczaka w marynacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7986e02e-7ccc-455a-936e-8f1817d50e30
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Skrzydełka kurczaka w marynacie

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy mięso wraz z marynatą, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 45-50 minut (co ok. 15-20 minut obracamy mięso na drugą stronę)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (720 g)
  • Passata pomidorowa (150 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Kurczak cacciatore

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler kroimy w cienkie plasterki Boczek kroimy w kostkę Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8…

WIĘCEJ >