Skrzydełka kurczaka w marynacie
Skrzydełka kurczaka w marynacie
Przygotowanie
- Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
- Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy mięso wraz z marynatą, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 45-50 minut (co ok. 15-20 minut obracamy mięso na drugą stronę)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.
Autor
Lista składników
- Kurczak skrzydło (720 g)
- Passata pomidorowa (150 g)
- Musztarda (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >Kurczak cacciatore
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler kroimy w cienkie plasterki Boczek kroimy w kostkę Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8…
WIĘCEJ >